Friday, October 15, 2010

sambungan HBUK.....siri 2

salam....

masih lagi lambat mengupdate entry...
mase2 yang aku lalui sangt terbatas....
adoi....penat sangat2!!!!!

okay...
straight to da point...
entry ni masih lagi tentang sambungan kisah pengalaman aku di HBUK.....
entry lepas aku dah ceritakan kisah aku di ward 3-5...
kali ni kisah aku di A1....

ward A1 ni menempatkan pesakit2 mental yang veteran...
sama seperti ward 3-5, mereka ini juga tidak agresif....
aktiviti yang kami jalankan jugak sama...
cuma kami perlu tambah sedikit aktiviti iaitu membantu pesakit tentang ADL(activity daily living)
mereka ini dah kembali seperti anak2 kecil, lupa akan keperluan diri,pengurusan diri...
so,tugas kami adalah membantu utk mereka ingat semula cara nak gosok gigi,cuci rambut,pakai baju dengan betul, cuci tangan sebelum dan selepas makan...

di ward A1 ni aku berkenalan dengan p.cik Amad.....
rancak orangnye kalau bercerita...
aku suka layan pak cik ni sebab dia sangat special.....
specialnye dari segi ingatan....
semua nama2 perdana menteri dari zaman Tunku Abdul Rahman sampailah ke Dato' NAjib dia ingat....
bukan setakat nama PM nama Agung,sultan2 seluruh Malaysia semua dia tahu....
unik!!!!kelebihan yang Allh Taala kurniakan utk dia...
kalau ikut logik ada ke pesakit mental sepertinya boleh ingat nama2 semua tu...
kita yang normal ni pon xberapa nak ingat....

kat ward ini juga aku suka melayan p.cik kassim...
comel sangat orangnyer....
seriously aku sampai sekarang asyik terkenangkan p.cik kassim....huhu...

ramai lagi yang aku kenal di ward ni....tapi aku xberapa nak rapat sebab mase membataskan segalanye....huhu....

selepas 3 hari aku di ward A1 aku dan kump aku perlu rotate dan gerak ke ward WKL(wad kemasukan lelaki)

aku agak excited utk masuk ke ward ni sebab ward WKL lain dari ward 3-5 dan A1....
WKL ialah ward yang menempatkan pesakit yang baru admit......
pesakit masih lagi agresif.....memang kena sangat2 berhati-hati.....

1st day kitaorng kat WKL dah berdebar kott.......
sebabnye ada sorang pesakit yang tetiba datang ke arah kami dan mengacah nak pukul kami....
naseb baek ada staff yang control situasi!!!
gerun gak la aku seminit....
tapi ape pon aku kesian lah blk kat pesakit ni...
kena tampar kot dengan staff.....
kasar sangt2!!!!!
tp ini adalah salah 1 cara utk buat pesakit ini takut pada staff bertugas....

di sini aktiviti yang kami jalankan juga sama seperti ward2 laen....
cuma yang bezanya kalau di ward 3-5 dan A1, staff yang menjaga keselamatan kami tidak lah seramai staff di ward WKL....
langkah utk berjaga perlu ada sebab kita masih lagi tak boleh menjangka gerak geri dan pemikiran pesakit....

di ward WKL aku berkenalan dengan ajis....
umur baru 23 thn...sangat2 muda...
nampak seperti org yang lurus....
bila bercakap pon malu2....
tp,ajis adalah salah seorang pesakit yang paling agresif di WKL!!!!!
memang sangat2 di luar jangkaan aku....
ape yang aku tahu dari staff yang ajis akan diikat setiap kali menjelang waktu maghrib.....
dan staff pon da warning jgn sebut tentang hantu atau darah depan ajis....
kang x pasal2 ajis bertukar jadi dracula.....
aku semapt jugak tny ajis kenapa dia berada di ward ni...
ajis just cakap yang dia kena ilmu sihir....

selain ajis aku juga berkenalan dengan mashadi....
juga masih muda....mengikut laporan mashadi masuk disebabkan kerosakan pada otak...
semua ni sebab ambil segala jenis ganja,hidu gam.....
dia kena admit sebab dia p bakar motor bapak dia....hmmm....

di WKL masa yang kami ada cuma 2 hari....
tak sempat nak kenal sangat.......
ada lebey kurang 6 org pesakit je kot aku sempat kenal....
ape pon ia 1 pengalaman yang bermakna utk aku dan teman2 laen....

2 comments:

Amna said...

amna ikuti perkembangan cerita along..
citer r lg taw...

JP rafflesia said...

hehe...thanx amna....along jrg bkk blog...tp alog sll pegi blog amna...

Friday, October 15, 2010

sambungan HBUK.....siri 2

salam....

masih lagi lambat mengupdate entry...
mase2 yang aku lalui sangt terbatas....
adoi....penat sangat2!!!!!

okay...
straight to da point...
entry ni masih lagi tentang sambungan kisah pengalaman aku di HBUK.....
entry lepas aku dah ceritakan kisah aku di ward 3-5...
kali ni kisah aku di A1....

ward A1 ni menempatkan pesakit2 mental yang veteran...
sama seperti ward 3-5, mereka ini juga tidak agresif....
aktiviti yang kami jalankan jugak sama...
cuma kami perlu tambah sedikit aktiviti iaitu membantu pesakit tentang ADL(activity daily living)
mereka ini dah kembali seperti anak2 kecil, lupa akan keperluan diri,pengurusan diri...
so,tugas kami adalah membantu utk mereka ingat semula cara nak gosok gigi,cuci rambut,pakai baju dengan betul, cuci tangan sebelum dan selepas makan...

di ward A1 ni aku berkenalan dengan p.cik Amad.....
rancak orangnye kalau bercerita...
aku suka layan pak cik ni sebab dia sangat special.....
specialnye dari segi ingatan....
semua nama2 perdana menteri dari zaman Tunku Abdul Rahman sampailah ke Dato' NAjib dia ingat....
bukan setakat nama PM nama Agung,sultan2 seluruh Malaysia semua dia tahu....
unik!!!!kelebihan yang Allh Taala kurniakan utk dia...
kalau ikut logik ada ke pesakit mental sepertinya boleh ingat nama2 semua tu...
kita yang normal ni pon xberapa nak ingat....

kat ward ini juga aku suka melayan p.cik kassim...
comel sangat orangnyer....
seriously aku sampai sekarang asyik terkenangkan p.cik kassim....huhu...

ramai lagi yang aku kenal di ward ni....tapi aku xberapa nak rapat sebab mase membataskan segalanye....huhu....

selepas 3 hari aku di ward A1 aku dan kump aku perlu rotate dan gerak ke ward WKL(wad kemasukan lelaki)

aku agak excited utk masuk ke ward ni sebab ward WKL lain dari ward 3-5 dan A1....
WKL ialah ward yang menempatkan pesakit yang baru admit......
pesakit masih lagi agresif.....memang kena sangat2 berhati-hati.....

1st day kitaorng kat WKL dah berdebar kott.......
sebabnye ada sorang pesakit yang tetiba datang ke arah kami dan mengacah nak pukul kami....
naseb baek ada staff yang control situasi!!!
gerun gak la aku seminit....
tapi ape pon aku kesian lah blk kat pesakit ni...
kena tampar kot dengan staff.....
kasar sangt2!!!!!
tp ini adalah salah 1 cara utk buat pesakit ini takut pada staff bertugas....

di sini aktiviti yang kami jalankan juga sama seperti ward2 laen....
cuma yang bezanya kalau di ward 3-5 dan A1, staff yang menjaga keselamatan kami tidak lah seramai staff di ward WKL....
langkah utk berjaga perlu ada sebab kita masih lagi tak boleh menjangka gerak geri dan pemikiran pesakit....

di ward WKL aku berkenalan dengan ajis....
umur baru 23 thn...sangat2 muda...
nampak seperti org yang lurus....
bila bercakap pon malu2....
tp,ajis adalah salah seorang pesakit yang paling agresif di WKL!!!!!
memang sangat2 di luar jangkaan aku....
ape yang aku tahu dari staff yang ajis akan diikat setiap kali menjelang waktu maghrib.....
dan staff pon da warning jgn sebut tentang hantu atau darah depan ajis....
kang x pasal2 ajis bertukar jadi dracula.....
aku semapt jugak tny ajis kenapa dia berada di ward ni...
ajis just cakap yang dia kena ilmu sihir....

selain ajis aku juga berkenalan dengan mashadi....
juga masih muda....mengikut laporan mashadi masuk disebabkan kerosakan pada otak...
semua ni sebab ambil segala jenis ganja,hidu gam.....
dia kena admit sebab dia p bakar motor bapak dia....hmmm....

di WKL masa yang kami ada cuma 2 hari....
tak sempat nak kenal sangat.......
ada lebey kurang 6 org pesakit je kot aku sempat kenal....
ape pon ia 1 pengalaman yang bermakna utk aku dan teman2 laen....

2 comments:

Amna said...

amna ikuti perkembangan cerita along..
citer r lg taw...

JP rafflesia said...

hehe...thanx amna....along jrg bkk blog...tp alog sll pegi blog amna...