Friday, October 8, 2010

sambungan HBUK.....

salam....

malu betol la...janji nak update cerita tp lambat yer...
sori yer...keje shift ptg kat hosp putrajaya minggu ni...
jadi penat nak berblog....balik teros gantung kaki and tido....huhu

seperti yg aku janjikan...
ada sambungan utk kisah pengalaman aku di HBUK...

utk hari seterusnya aku dan member2 di HBUK.....
kami perlu pikir and handle aktiviti yang akan kami jalankan....
pening kepala....selalu pegi praktikal pikir macam ne nak buat procedur ECG,injection...
tapi kali ni berbeza...kami perlu pikir ape game yang sesuai utk aktiviti kami bersama pesakit.....
kami ambil sedikit idea dari staff OT(Ocupational Therapy)
then kami teroskan aktiviti kami...

hari kedua kami di ward 3-5....
kami mulakan dengan senaman pagi...
kalau lah korang tengok senaman kami ari tu...
maunye gelak tergolek....huhu
macam2 gerakan kami buat....dan aku rase xde org lagi buat gerakan yg kami buat....haha
then kami teroskan dengan aktiviti maen bola beracun...
siapa yang pegang bola mase music berhenti dia kena denda...
yang ni lagi la sakit perot duk gelak...
org denda suruh buat benda laen,benda laen yang jd...
kalau suruh nyanyi semua berebut...yang bestnye dorang ni nyanyi dengan lirik yang betol...hehe...

dekat ward ni aku berkenalan dengan beberapa org patient yang tidak agresif dan terkawal...
seorang ni namanye hanif.....
aku agak pelik mase mula2 kenal dengan patient ni sebab dia suka sangat tenung aku...
dan agak menakutkan tenungannyer...
aku agak mengelak duduk hampir dengan pesakit ni sebab memang aku risau dan takut lah....
menurut laporan di fail hanif masuk ats penyakit schizofrenia.....
utk lebey taw sbb mendalam kami bertanya pada staff...
kami diberitahu yang hanif masuk sebab putus cinta!!!!!
cinta memang boleh buat org gila....huhu
dan yang kelakarnyer...ada senior aku yang penah dtg praktikal disini sebelom aku pon penah bagi harapan dekat si hanif ni....
2 minggu kot hanif mogok xmau makan dan mengamuk xtentu pasal sebab frust dengan senior kteorng....
dengan jujurnye aku memang mark senior aku itu bodoh!!!
maen2 kan perasaan org yang sakit jiwa....
dan senior aku itu seiras mukanye dengan aku!!!!
SENGAL!!!!
patutlah si hanif ni duk pandang aku......huhu

then aku berkenalan dengan seorang chinese....
kami panggil dia maybank...
sebab dia selalu kuarkan ayat 'harimau maybank kawanku'....haha
rupanye2 dia dulu staff maybank di singapore...

then kami kenal dengan jamaludin yang asyik duk nyanyi lagu 'marilah berpindah,pindah,pindah!!!!'
(ktorg pon xpaham npe dia asyik nyanyi lagu 2)

ramai lagi yang aku kenal semasa di ward 3-5 ni...
tapi macam jenuh jgk la aku nak menaip 1 per 1 kan....(malas!!!)

utk hari ke-3 iaitu hari last kami di ward 3-5....
kami mulakan dengan aktiviti morning walk...
kami dan beberapa org pesakit yang diiringi oleh staff bertugas keluar jalan2 disekitar kawasan HBUK.....
kemudian staff gtaw yang pagi ni kita akn maen futsal......
best sangt2!!!!!!
asyik duk gelak je maen nga dorang....hehe
kenangan yang tak kan aku lupe sampai bila2....










p/s: semasa briefing dulu kami dah diberi amaran utk tidak mengupload pict pesakit...

sambungan seterusnya ialah pengalaman di ward A1....

2 comments:

abu muaz said...

kuatnya penangan harimau ya.
sakit pun masih ingat maybank.
ajakla dia main "pukul berapa anak harimau?"

JP rafflesia said...

sebab 2 bahaya cket nak pakai bju yg ad lambang harimau....asyik duk tunjuk bju kte la 6t...
ada terpikir gak nak maen...tp dia lelaki kami perempuan...takut plak patient 2 bertukar jd harimau,xcukup tanah kami nak lari...

Friday, October 8, 2010

sambungan HBUK.....

salam....

malu betol la...janji nak update cerita tp lambat yer...
sori yer...keje shift ptg kat hosp putrajaya minggu ni...
jadi penat nak berblog....balik teros gantung kaki and tido....huhu

seperti yg aku janjikan...
ada sambungan utk kisah pengalaman aku di HBUK...

utk hari seterusnya aku dan member2 di HBUK.....
kami perlu pikir and handle aktiviti yang akan kami jalankan....
pening kepala....selalu pegi praktikal pikir macam ne nak buat procedur ECG,injection...
tapi kali ni berbeza...kami perlu pikir ape game yang sesuai utk aktiviti kami bersama pesakit.....
kami ambil sedikit idea dari staff OT(Ocupational Therapy)
then kami teroskan aktiviti kami...

hari kedua kami di ward 3-5....
kami mulakan dengan senaman pagi...
kalau lah korang tengok senaman kami ari tu...
maunye gelak tergolek....huhu
macam2 gerakan kami buat....dan aku rase xde org lagi buat gerakan yg kami buat....haha
then kami teroskan dengan aktiviti maen bola beracun...
siapa yang pegang bola mase music berhenti dia kena denda...
yang ni lagi la sakit perot duk gelak...
org denda suruh buat benda laen,benda laen yang jd...
kalau suruh nyanyi semua berebut...yang bestnye dorang ni nyanyi dengan lirik yang betol...hehe...

dekat ward ni aku berkenalan dengan beberapa org patient yang tidak agresif dan terkawal...
seorang ni namanye hanif.....
aku agak pelik mase mula2 kenal dengan patient ni sebab dia suka sangat tenung aku...
dan agak menakutkan tenungannyer...
aku agak mengelak duduk hampir dengan pesakit ni sebab memang aku risau dan takut lah....
menurut laporan di fail hanif masuk ats penyakit schizofrenia.....
utk lebey taw sbb mendalam kami bertanya pada staff...
kami diberitahu yang hanif masuk sebab putus cinta!!!!!
cinta memang boleh buat org gila....huhu
dan yang kelakarnyer...ada senior aku yang penah dtg praktikal disini sebelom aku pon penah bagi harapan dekat si hanif ni....
2 minggu kot hanif mogok xmau makan dan mengamuk xtentu pasal sebab frust dengan senior kteorng....
dengan jujurnye aku memang mark senior aku itu bodoh!!!
maen2 kan perasaan org yang sakit jiwa....
dan senior aku itu seiras mukanye dengan aku!!!!
SENGAL!!!!
patutlah si hanif ni duk pandang aku......huhu

then aku berkenalan dengan seorang chinese....
kami panggil dia maybank...
sebab dia selalu kuarkan ayat 'harimau maybank kawanku'....haha
rupanye2 dia dulu staff maybank di singapore...

then kami kenal dengan jamaludin yang asyik duk nyanyi lagu 'marilah berpindah,pindah,pindah!!!!'
(ktorg pon xpaham npe dia asyik nyanyi lagu 2)

ramai lagi yang aku kenal semasa di ward 3-5 ni...
tapi macam jenuh jgk la aku nak menaip 1 per 1 kan....(malas!!!)

utk hari ke-3 iaitu hari last kami di ward 3-5....
kami mulakan dengan aktiviti morning walk...
kami dan beberapa org pesakit yang diiringi oleh staff bertugas keluar jalan2 disekitar kawasan HBUK.....
kemudian staff gtaw yang pagi ni kita akn maen futsal......
best sangt2!!!!!!
asyik duk gelak je maen nga dorang....hehe
kenangan yang tak kan aku lupe sampai bila2....










p/s: semasa briefing dulu kami dah diberi amaran utk tidak mengupload pict pesakit...

sambungan seterusnya ialah pengalaman di ward A1....

2 comments:

abu muaz said...

kuatnya penangan harimau ya.
sakit pun masih ingat maybank.
ajakla dia main "pukul berapa anak harimau?"

JP rafflesia said...

sebab 2 bahaya cket nak pakai bju yg ad lambang harimau....asyik duk tunjuk bju kte la 6t...
ada terpikir gak nak maen...tp dia lelaki kami perempuan...takut plak patient 2 bertukar jd harimau,xcukup tanah kami nak lari...