Sunday, May 1, 2011

aku juga manusia biasa

Assalamualaikum ^_^






sebenarnya agak terasa kecewa dengan diri sendiri sebab sampai sekarang tak dapat nak ubah perangai2 negatif yang dah sebati dalam diri sendiri :-(
walaupon dah puas mencuba untuk merubah sikap itu, tapi masih tertunjuk dalam ketidak sedaran. okay jom semua, jadi saksi aku nak mengaku apa perangai buruk yang susah giler aku nak kikis dari dalam diri aku ini.






apa yang paling buruk perangai aku ialah suka menunjukkan mimik muka bila dah menyampah,meradang dengan seseorang dan mulut sangat2 suka melawan bila hati dah sakit yang teramat.





aku masukkan situasi yang baru berlaku semalam. Al-kisahnya semalam kan aku kena replace praktikal di hospital S****** untuk 1hari. mood untuk bekerja memang taraklah sebab hati duk teringat family. lagi 1 sebab dah final year ni kan memang dah mls giler ah nak praktikal. so, semalam aku harap ditempatkan dekat ward yang ala2 honeymoonlah, tapi hampeh bila ditempatkan diward orthopaedics. antara ward yang paling aku tak gemar untuk bekerja. kenapa? leceh dengan besi2 yang bersusun dikaki mahupun tangan manusia.




kalau dah tak suka makanya selama 7jam bekerja mata asyik duk memandang jam dinding lah mengharapkan kelajuan detik masa. nak pulak bekerja dengan staff kerek lagi ah panas bontot nak bekerja. so, antara manusia yang aku kira suka membuli di ward semalam ialah attendant lelaki. mana aku tak panas bila dia sesuka hati je mengarah aku macam kuli. kalau bahasa time nak mengarah tu elok bolehlah pejam mata,pekakkan telinga tapi bila cara mengarah tu dah macam hape maunya aku xmeletup. dah tertahan tahan maka terkeluarlah bad attitude aku bila aku tak boleh kawal air muka. mulut dah muncung berdepa depa disebabkan sakit hati. dan bila disuruh berkali kali tentang itu ini maka mulut aku pon mula ah melawan itu ini jugak.TERUK!







tiap tiap pagi dengar motivasi pon tak leh nak motivate diri sendiri lagi. keciwa yang amatlah dengan diri.huhu...
sampai hari ini agak terasa bersalah dengan perangai burukku itu dengan orang yang lebih dewasa dariku tapi tulah kan terlajak perahu boleh undur balik,tapi terlajak kata.....xkan boleh nak sedut balik :-p





so, itu antara bad attitude yang cuba aku kikis dari dalam diri aku. korang ada tips lagi untuk membantu aku mengikis sikap ini???
aku amat mengalukan tips korang ^_*







p/s : kamu ada sikap buruk yang cuba untuk dikikis???jom syer :-)

15 comments:

EL MARIACHI said...

kerjaya misi memang mencabar...harap tenang bila menghadapi dugaan...

khairunnisa ♥ said...

Waalaikumsalam,

nurul..nisa setuju dengan word perenggan ke tiga, baris ke tiga.. haha.. *(^-^)* sama la..


hm, bab orang yang suka arah kerja.. word bossy kot..memang tak leh elak. Redha je :') suara kita macam tersekat kat kerongkong.

tips, nisa cuma bleh cakap sabar sampai habis. bila rasa nak meletup, tarik nafas dalam dalam.. nisa selalu buat ni. caiyo caiyo nurul!

nub said...

bak mai sikap2 tu ceq pukoi depa. hahahaha

idea semulajadi said...

lg 1 sikap buruk along:
SUKA KATA ILAM GEMOK!!!!

hahahah~~ wekk~~
along pun gemok jugak~~
wekkkk!!!
rindu along!!!
rasa mcm da lama x msj along kn?

abu muaz said...

wad robot ke tuu.. ada besi-bsei.
sabar-sabar semua kerja dalam dunia ni banyak cabarannya.

Hanis MY said...

wuwuwu ciannya nurul... kalau akak pun sure leh naik hangin gak...cm leh bayang je kekerekan mereka tu... baguslah ada niat nak berubah insyaAllah pasti boleh! kena byk bersabar..betul ckp nisa tu tarik nafas panjang2 istghfar selawat etc... lepas tu buat dek je... masuk telinga kanan keluar telingan kiri.. tapi keje tetap on! takpe pahalanya berbaloi2...ganbatte ne!

ARJUNA.Inc said...

hai!!!..arjuna dtang..hehe..ok..arjuna da bca stiap perinci ayat..first..tanamkan sikap ikhlas..mest tdahal la..arjuna pn pnah je bkerja prktkal..trasa mlas..tp pkir nk kn rezki yg halal...kna wt gak..lma2...x sdar da time nk blik..hehe...muhasabah diri eh..sbar~~..=)

sweet said...

kerjaya sbgai misi ni perlu byk kesabaran...harap nurul sntiasa bersikap ikhlas n SABAR...

padlie said...

kita belajar dr pengalaman..
slow2 ia akan hilang kalau ada kemahuan nak mengekangnya.. :)


Entry terbaru padlie: Sperma yang gagah!!!

MataHati @ MH said...

pergilah buat umrah.. berdoa depan kaabah semoga diberi petunjuk utk mengubah sikaf negatif dlm diri..

psstt.. jgn buat mcm tu bila dah kawin esok2.. kan awal2 lagi dah dpt madu

alexa yussida said...

nurul,we share the same bad habit..huhu..tapi Alhamdulillah dah berjaya control..plg2 koman pon buat muka xde perasaan je atau pandang bawah bila dah rasa sumtin weird..huhu

Nurul Afifah said...

nak hilangkan sikap TAKOT tu..takot cuba semua.. PLEASE

Juaina Falihin said...

sy lak suka majok..hehe..klau x dpt apa yg saya nak,mood trus down..nak try sembunyi pun x ley..hehe..

abu muaz said...

mana cik mici menghilang ni?

Nurul Afifah said...

cik mici??

Sunday, May 1, 2011

aku juga manusia biasa

Assalamualaikum ^_^






sebenarnya agak terasa kecewa dengan diri sendiri sebab sampai sekarang tak dapat nak ubah perangai2 negatif yang dah sebati dalam diri sendiri :-(
walaupon dah puas mencuba untuk merubah sikap itu, tapi masih tertunjuk dalam ketidak sedaran. okay jom semua, jadi saksi aku nak mengaku apa perangai buruk yang susah giler aku nak kikis dari dalam diri aku ini.






apa yang paling buruk perangai aku ialah suka menunjukkan mimik muka bila dah menyampah,meradang dengan seseorang dan mulut sangat2 suka melawan bila hati dah sakit yang teramat.





aku masukkan situasi yang baru berlaku semalam. Al-kisahnya semalam kan aku kena replace praktikal di hospital S****** untuk 1hari. mood untuk bekerja memang taraklah sebab hati duk teringat family. lagi 1 sebab dah final year ni kan memang dah mls giler ah nak praktikal. so, semalam aku harap ditempatkan dekat ward yang ala2 honeymoonlah, tapi hampeh bila ditempatkan diward orthopaedics. antara ward yang paling aku tak gemar untuk bekerja. kenapa? leceh dengan besi2 yang bersusun dikaki mahupun tangan manusia.




kalau dah tak suka makanya selama 7jam bekerja mata asyik duk memandang jam dinding lah mengharapkan kelajuan detik masa. nak pulak bekerja dengan staff kerek lagi ah panas bontot nak bekerja. so, antara manusia yang aku kira suka membuli di ward semalam ialah attendant lelaki. mana aku tak panas bila dia sesuka hati je mengarah aku macam kuli. kalau bahasa time nak mengarah tu elok bolehlah pejam mata,pekakkan telinga tapi bila cara mengarah tu dah macam hape maunya aku xmeletup. dah tertahan tahan maka terkeluarlah bad attitude aku bila aku tak boleh kawal air muka. mulut dah muncung berdepa depa disebabkan sakit hati. dan bila disuruh berkali kali tentang itu ini maka mulut aku pon mula ah melawan itu ini jugak.TERUK!







tiap tiap pagi dengar motivasi pon tak leh nak motivate diri sendiri lagi. keciwa yang amatlah dengan diri.huhu...
sampai hari ini agak terasa bersalah dengan perangai burukku itu dengan orang yang lebih dewasa dariku tapi tulah kan terlajak perahu boleh undur balik,tapi terlajak kata.....xkan boleh nak sedut balik :-p





so, itu antara bad attitude yang cuba aku kikis dari dalam diri aku. korang ada tips lagi untuk membantu aku mengikis sikap ini???
aku amat mengalukan tips korang ^_*







p/s : kamu ada sikap buruk yang cuba untuk dikikis???jom syer :-)

15 comments:

EL MARIACHI said...

kerjaya misi memang mencabar...harap tenang bila menghadapi dugaan...

khairunnisa ♥ said...

Waalaikumsalam,

nurul..nisa setuju dengan word perenggan ke tiga, baris ke tiga.. haha.. *(^-^)* sama la..


hm, bab orang yang suka arah kerja.. word bossy kot..memang tak leh elak. Redha je :') suara kita macam tersekat kat kerongkong.

tips, nisa cuma bleh cakap sabar sampai habis. bila rasa nak meletup, tarik nafas dalam dalam.. nisa selalu buat ni. caiyo caiyo nurul!

nub said...

bak mai sikap2 tu ceq pukoi depa. hahahaha

idea semulajadi said...

lg 1 sikap buruk along:
SUKA KATA ILAM GEMOK!!!!

hahahah~~ wekk~~
along pun gemok jugak~~
wekkkk!!!
rindu along!!!
rasa mcm da lama x msj along kn?

abu muaz said...

wad robot ke tuu.. ada besi-bsei.
sabar-sabar semua kerja dalam dunia ni banyak cabarannya.

Hanis MY said...

wuwuwu ciannya nurul... kalau akak pun sure leh naik hangin gak...cm leh bayang je kekerekan mereka tu... baguslah ada niat nak berubah insyaAllah pasti boleh! kena byk bersabar..betul ckp nisa tu tarik nafas panjang2 istghfar selawat etc... lepas tu buat dek je... masuk telinga kanan keluar telingan kiri.. tapi keje tetap on! takpe pahalanya berbaloi2...ganbatte ne!

ARJUNA.Inc said...

hai!!!..arjuna dtang..hehe..ok..arjuna da bca stiap perinci ayat..first..tanamkan sikap ikhlas..mest tdahal la..arjuna pn pnah je bkerja prktkal..trasa mlas..tp pkir nk kn rezki yg halal...kna wt gak..lma2...x sdar da time nk blik..hehe...muhasabah diri eh..sbar~~..=)

sweet said...

kerjaya sbgai misi ni perlu byk kesabaran...harap nurul sntiasa bersikap ikhlas n SABAR...

padlie said...

kita belajar dr pengalaman..
slow2 ia akan hilang kalau ada kemahuan nak mengekangnya.. :)


Entry terbaru padlie: Sperma yang gagah!!!

MataHati @ MH said...

pergilah buat umrah.. berdoa depan kaabah semoga diberi petunjuk utk mengubah sikaf negatif dlm diri..

psstt.. jgn buat mcm tu bila dah kawin esok2.. kan awal2 lagi dah dpt madu

alexa yussida said...

nurul,we share the same bad habit..huhu..tapi Alhamdulillah dah berjaya control..plg2 koman pon buat muka xde perasaan je atau pandang bawah bila dah rasa sumtin weird..huhu

Nurul Afifah said...

nak hilangkan sikap TAKOT tu..takot cuba semua.. PLEASE

Juaina Falihin said...

sy lak suka majok..hehe..klau x dpt apa yg saya nak,mood trus down..nak try sembunyi pun x ley..hehe..

abu muaz said...

mana cik mici menghilang ni?

Nurul Afifah said...

cik mici??