Sunday, December 19, 2010

dalam dilema~~

salam~~

pejamcelik pejamcelik pejamxcelik2 dah tinggal lagi setengah tahun untuk aku menghabiskan diploma aku....
huhu...umor 2+++ tahun baru nak dapat diploma....
member2 oldskool aku dah nak dapat degree dah pon....ketinggalan seyh!!!

so,disebabkan tinggal lagi setengah tahun tempoh untuk menamatkan sesi maka batch aku sekarang ni tengah sibuk nak selesaikan borang borang untuk mengambil ujian LEMBAGA JURURAWAT MALAYSIA(LJM)

* LEMBAGA JURURAWAT MALAYSIA-->The most important day for all nurses in malaysia...kalau pelatih xmenduduki ujian ini...pelatih xboleh bekerja sebagai staffnurse dimana2 tempat pon....setiap pelatih mengharapkan untuk lulus dalam ujian ini,tapi kalau ditakdirkan gagal, pelatih masih diberikan peluang sebanyak 4x untuk menduduki ujian ini semula...ujian ini hanya diadakan 1tahun 2x...it's mean ia hanya dilangsungkan pada bulan 6 dan bulan 12...maka jika pelatih gagal pada ujian bulan 6 pelatih perlu tunggu untuk bulan 12 seterusnya....hoho!!!tak sanggup ambo...penantian suatu penyeksaan!!!!!!

so,aku perlu bekerja keras untuk LJM!!!

LJM dah 1 hal.....lagi 1 masalah aku ialah nak pilih tenpat posting bila dah qualified esok...
dalam otak aku dah ada beberapa tempat untuk diapply...sini aku listkan tempat yang terlintas difikiran aku :

selangor
tempat ni menjadi pilihan pertama aku sebab aku dah selesa berada di negeri ini...selesa means dah lali dengan kos hidup disini....kira dah pandai nak budget income and outcome la...cousin aku pon mintak aku untuk apply dinegeri ni sebab dekat dengan sedara mara...kalu ada apa dorang boleh tolong....^_^

putrajaya
aku dah terbiasa dengan hospital ni sebenarnya.....selama aku praktikal dah 3kali aku ditempatkan disini...so,aku agak tahu selok belok disini...cuma yang membuatkan aku kembali berpikir panjang tentang tempat ini ialah...selalu kena audit!!!xbrehi la ambo odit2 nih....tak tenang nak bekerja....(mungkin aku akan keluarkan tempat ni dari list aku!)

pahang
aku berminat nak kerja kat cameroon!!!!haha...tempat lain xnak!!!!ni aku xsure nak masukkan dalam list ke x...sebab orang pantai timur susah nak dapat tempat kat pantai timur.....

kelantan & terangganu
ini aku dulu2 lagi xberani nak apply!!!!takut kena campak kat mana2 ntah....kalau boleh memang teringin nak bertugas dinegeri sendiri tapi apakan daya tempat memang dah confirm2 penuh!!!!

kedah
kos hidup sama macam kelantan murah2!!!!so income selamat lah....

sabah
ni lagi xboleh blah....nape aku boleh terpikir nak kesini aku pon xtaw....jauh kott!!!duduk selangor ni pon asyik leleh duk teringat family...inikan pulak sabah....housemate aku dah sound aku awal2 jangan nak gedik p apply sini....


aku perlu listkan 3 negeri sahaja untuk diapply

so,tolong aku untuk membuat pilihan terbaik ye ^_^

8 comments:

Amna said...

selangor je laa.. hehe..

idea semulajadi said...

selangor along!!!!!!

JP Nurul said...

amna&ilham>i.Allah selangor....tp xtaw dpt ke x...

khairunnisa ♥ said...

sarawak ;)

abu muaz said...

mana-mana pun anda ditempatkan mesti sedia berkhidmat.

selamat bertugas.

JP Nurul said...

neesa>xjadi nak apply luar semenanjung...elaun xde..;-p


a.muaz>i.Allah...

alexa yussida said...

hehe..pilih je mana2 yang asalkan tak susah sangat nak bila urgent2 nak balik rumah:P

sabah best taw:P
my sis pon amik nurse tp die terikat ngn tajaan jd da kompem duk usm kubang kerian:)

JP Nurul said...

klu kte x terikat ngan kkm conpem kte pon apply usm kubang kerian...;-)

Sunday, December 19, 2010

dalam dilema~~

salam~~

pejamcelik pejamcelik pejamxcelik2 dah tinggal lagi setengah tahun untuk aku menghabiskan diploma aku....
huhu...umor 2+++ tahun baru nak dapat diploma....
member2 oldskool aku dah nak dapat degree dah pon....ketinggalan seyh!!!

so,disebabkan tinggal lagi setengah tahun tempoh untuk menamatkan sesi maka batch aku sekarang ni tengah sibuk nak selesaikan borang borang untuk mengambil ujian LEMBAGA JURURAWAT MALAYSIA(LJM)

* LEMBAGA JURURAWAT MALAYSIA-->The most important day for all nurses in malaysia...kalau pelatih xmenduduki ujian ini...pelatih xboleh bekerja sebagai staffnurse dimana2 tempat pon....setiap pelatih mengharapkan untuk lulus dalam ujian ini,tapi kalau ditakdirkan gagal, pelatih masih diberikan peluang sebanyak 4x untuk menduduki ujian ini semula...ujian ini hanya diadakan 1tahun 2x...it's mean ia hanya dilangsungkan pada bulan 6 dan bulan 12...maka jika pelatih gagal pada ujian bulan 6 pelatih perlu tunggu untuk bulan 12 seterusnya....hoho!!!tak sanggup ambo...penantian suatu penyeksaan!!!!!!

so,aku perlu bekerja keras untuk LJM!!!

LJM dah 1 hal.....lagi 1 masalah aku ialah nak pilih tenpat posting bila dah qualified esok...
dalam otak aku dah ada beberapa tempat untuk diapply...sini aku listkan tempat yang terlintas difikiran aku :

selangor
tempat ni menjadi pilihan pertama aku sebab aku dah selesa berada di negeri ini...selesa means dah lali dengan kos hidup disini....kira dah pandai nak budget income and outcome la...cousin aku pon mintak aku untuk apply dinegeri ni sebab dekat dengan sedara mara...kalu ada apa dorang boleh tolong....^_^

putrajaya
aku dah terbiasa dengan hospital ni sebenarnya.....selama aku praktikal dah 3kali aku ditempatkan disini...so,aku agak tahu selok belok disini...cuma yang membuatkan aku kembali berpikir panjang tentang tempat ini ialah...selalu kena audit!!!xbrehi la ambo odit2 nih....tak tenang nak bekerja....(mungkin aku akan keluarkan tempat ni dari list aku!)

pahang
aku berminat nak kerja kat cameroon!!!!haha...tempat lain xnak!!!!ni aku xsure nak masukkan dalam list ke x...sebab orang pantai timur susah nak dapat tempat kat pantai timur.....

kelantan & terangganu
ini aku dulu2 lagi xberani nak apply!!!!takut kena campak kat mana2 ntah....kalau boleh memang teringin nak bertugas dinegeri sendiri tapi apakan daya tempat memang dah confirm2 penuh!!!!

kedah
kos hidup sama macam kelantan murah2!!!!so income selamat lah....

sabah
ni lagi xboleh blah....nape aku boleh terpikir nak kesini aku pon xtaw....jauh kott!!!duduk selangor ni pon asyik leleh duk teringat family...inikan pulak sabah....housemate aku dah sound aku awal2 jangan nak gedik p apply sini....


aku perlu listkan 3 negeri sahaja untuk diapply

so,tolong aku untuk membuat pilihan terbaik ye ^_^

8 comments:

Amna said...

selangor je laa.. hehe..

idea semulajadi said...

selangor along!!!!!!

JP Nurul said...

amna&ilham>i.Allah selangor....tp xtaw dpt ke x...

khairunnisa ♥ said...

sarawak ;)

abu muaz said...

mana-mana pun anda ditempatkan mesti sedia berkhidmat.

selamat bertugas.

JP Nurul said...

neesa>xjadi nak apply luar semenanjung...elaun xde..;-p


a.muaz>i.Allah...

alexa yussida said...

hehe..pilih je mana2 yang asalkan tak susah sangat nak bila urgent2 nak balik rumah:P

sabah best taw:P
my sis pon amik nurse tp die terikat ngn tajaan jd da kompem duk usm kubang kerian:)

JP Nurul said...

klu kte x terikat ngan kkm conpem kte pon apply usm kubang kerian...;-)