Thursday, December 30, 2010

pengalaman ketika ditaiping

Assalamualaikum T_T


jujurnya aku sendiri agak terkejut coz semenjak duatiga menjak nih aku amat amat rajin mengupdate blog...
semalam je aku dah update 2 entry dalam masa 1 hari ^_^
xpernah aku begitu...

bagi lah tepukan syabas sedikit dari kedua belah 2 jari anda....sebab aku dah berupaya merajinkan diri aku mengupdate blog...
xtahu sampai bila kerajinan ini akan menyerlah...heh heh



orait!
sementara rajin nih meh semua kita pakat dengar aku membebel tentang pengalaman yang aku lalui sepanjang bergelar STUDENT NURSE....

lepas bulan 6 tahun depan aku tak tahu ingat lagi ke x cerita yang aku nak kongsi nih...coz lepas bulan 6 aku dah kena jadi STAFFNURSE dah....;(
pasni nak kena cerita tentang kehidupan yang lagi pahit or manis aku xsure lagi..
semuanya atas Allah Taala..^_^


untuk entry kali nih aku just nak syer tentang kisah pahit manis yang aku lalui semasa aku praktikal di hospital besar Taiping...
i.Allah untuk next entry aku syer pengalaman di hospital berlainan....


kalau korang ada terikut terbaca entry aku yang sebelum nih ada diselitkan tentang aku xberapa menyukai praktikal di negeri Taiping....
aku bukanlah xsuka 100 peratus....
tetapi ialah kan..
disebabkan banyak terselit duka dari suka maka aku kurang gemar kalau ditakdirkan praktikal lagi atau dijodohkan untuk terus berbakti di situ....

panjang lah pulak mukaddimah cerita....heee!


yang pahit nya :


ditengking dengan suara yang super duper power

dulu masa mula mula kena praktikal aku ditempatkan di ward orthopedics(tulang belulang)
ward ni memang sangat sangat busy...patient discharged xramai tapi patient admit memang ramai gilak!
sampai kena tambah katil bagai...

so,disebabkan ward busy mesti r segala bedak, lips ice dah hilang disapu minyak dan peluh...dan kena pulak masa tu lepas waktu break...so,lips ice perisa strawberry aku dah selamat aku jilat bersama mee kari ^_*
tiba tiba sorang C.I yang agak digeruni masa tu aku kira masuk ke ward ortho tu...actually dia xadalah C.I yang garang sangat cuma dia ada 1 sikap kurang ajar!
okay,dia datang ke arah aku sebab antara ramai ramai student aku je xsempat menyorok nak larikan diri coz kena suapkan patient makan...
C.I tu pandang je muka aku...aku wat bodoh je la kan sebab memang aku rasa aku xde wat salah ape..
then C.I tu tanya aku
'where's your make-up???'
aku jawab 'dah hilang xsempat nak touch up balik'
then dia cakap dengan suara yang menengking nengking
pergi panggil semua kawan kawan..
aku menggelabah r pegi carik...dan aku jumpa dorang kebanyakannya sedap duk menyorok kat jamban...
then kitaorang pegilah mengadap C.I tu dia marah marah lagi bila tengok ramai dikalangan kitaorang yang make-upnye dah cair....
then dia jerit kat kitaorang sampai 1 ward dengar 'PEGI TOUCH-UP MUKA SEKARANG!!!!!!'
kelam kabut kitaorang lari pegi cari lips ice bagai....

yang bestnye bila kitaorang pergi dekat patient diaorang akan cakap 'nurse pegi make-up sekarang'than gelak gelak...kurang ajaq!

memanglah sebagai nurse muka ni nak kena berseri....
tapi xkan lah nak kena belek muka ni setiap masa nak tengok make-up okay ke tak..
dan C.I tu pon sepatutnya xperlu lah nak tunjuk kuasa sampai macam tu sekali...
bila dah sampai patient pon duk ejek ejek memang terasa malllluuuuuuuuuu sangattttttttt!


kena jadi tukang cuci troli ubatan

serious aku rasa macam cleaner.....staffnurse pandang sambil senyum menyindir....terima kasih sister atas tugasan yang diberikan ini!



kena raba dengan patient

aku xkena ni!hahaaaa...
ni senior aku yang kena....elok je uncle cina tu p raba anak dara orang...senior aku pandang dengan muka bengang aku yang menjadi saksi rasa macam nak hempuk je kaki uncle yang berbalut tu dengan batang drip!

kes ni aku rasa bukanlah hanya berlaku di taiping...dimana2 pon boleh berlaku...tapi disebabkan inilah antara benda yang aku risau berlaku pada diri aku 1 hari nanti maka aku perlu beringat...


itu yang pahit di hospital....yang diluar lagi pahit...aku takut giler bila ingat peristiwa nih...

ini berlaku dirumah yang pihak kolej sewakan untuk student....

pernah 1 malam tu rumah kitaorang kena ceroboh...
naseb xsempat masuk rumah....
penceroboh tu maen ketuk ketuk tingkap rumah dibahagian ruang tamu...
dan malam tu aku tidur kat ruang tamu...heee...
seriously aku xpaham kenapa si penceroboh tu maen ketuk ketuk tingkap????

macam mana aku tau itu penceroboh bukan makhluk tuttt!!!
ini sebab aku sendiri pergi intai dan nampak ada 1 kereta berhenti betul2 depan rumah kitaorang.....

dan keesokan hari ada jiran yang memang nampak ada orang cuba panjat dekat bahagian belakang rumah....huhu...seram aku!



panjang lagi nak diceritakan tapi mata dah xlarat nak bukak...
so, nanti kalau aku ingat dan rajin aku sambung lagi...;)

yang manisnya????
urm......jap,aku nak ingat balik ada ke tak yang manis ditaiping...hee

7 comments:

khairunnisa ♥ said...

hm, kesiannya bab make-up tu -__- nisa pun berkawan dengan budak nurse. especially time cuci baju kat hostel, sempat kongsi macam macam cerita -__- memang ada C.I yang jerit dan strik nak pangkah buku diorang. kesian kan T__T diorang balik praktikal. pastu sambung study pagi pagi T__T

-__- aiyoyo, itu patient suka raba ke? ish ish.. haa, ni petua orang..kalau kita sorang sorang or takut or dengar apa apa..buat bunyi sikit kat dalam umah tu..contoh, ketuk meja or buat barang jatuh :) haha.. biar penceroboh tu tau kita masih bangun :)

sabar ye akma <3 <3 <3

take care ♥

alexa yussida said...

wahhh..macam2 cerita:)
takpe..itu semua pengalaman hidup:)
my sis pon selalu cerita macam2 lbih2 lagi pasal practical die n lecterur die yg kdg2 ulat bulu..huhu:)

abu muaz said...

salam...simpan kisah kisah menarik ni jadikan buku suatu hari nanti.

JP Nurul said...

neesa : huhu...yeah!tapi masing2 ada pahit dan manis yang pernah dilaluikan....

thanks neesa ^_*



alexa : tawu xpe...owh ada sis nurse ek...pernah merasa gak c.i yang ulat bulu...hihi



AM : jadikan buku then kasi ank cucu pulak dengar keluhan ntah ape2 ni...^_*

man yusoef said...

jadi nurse mmg kena sabar layan kerenah pesakit..kalau tak, nurse tu yg sakit..haha..anyway..hepi new yr yea

JP Nurul said...

man :i.Allah akn cuba bersabar sekuat mungkin..^_^
thanks...

Fir Altamirano said...

Kne raba ng patient?? Ape sush..stiap hspital kn ade pndok polis..report je laaa...biar patient tu trbongkang dlm lokap lak...

Thursday, December 30, 2010

pengalaman ketika ditaiping

Assalamualaikum T_T


jujurnya aku sendiri agak terkejut coz semenjak duatiga menjak nih aku amat amat rajin mengupdate blog...
semalam je aku dah update 2 entry dalam masa 1 hari ^_^
xpernah aku begitu...

bagi lah tepukan syabas sedikit dari kedua belah 2 jari anda....sebab aku dah berupaya merajinkan diri aku mengupdate blog...
xtahu sampai bila kerajinan ini akan menyerlah...heh heh



orait!
sementara rajin nih meh semua kita pakat dengar aku membebel tentang pengalaman yang aku lalui sepanjang bergelar STUDENT NURSE....

lepas bulan 6 tahun depan aku tak tahu ingat lagi ke x cerita yang aku nak kongsi nih...coz lepas bulan 6 aku dah kena jadi STAFFNURSE dah....;(
pasni nak kena cerita tentang kehidupan yang lagi pahit or manis aku xsure lagi..
semuanya atas Allah Taala..^_^


untuk entry kali nih aku just nak syer tentang kisah pahit manis yang aku lalui semasa aku praktikal di hospital besar Taiping...
i.Allah untuk next entry aku syer pengalaman di hospital berlainan....


kalau korang ada terikut terbaca entry aku yang sebelum nih ada diselitkan tentang aku xberapa menyukai praktikal di negeri Taiping....
aku bukanlah xsuka 100 peratus....
tetapi ialah kan..
disebabkan banyak terselit duka dari suka maka aku kurang gemar kalau ditakdirkan praktikal lagi atau dijodohkan untuk terus berbakti di situ....

panjang lah pulak mukaddimah cerita....heee!


yang pahit nya :


ditengking dengan suara yang super duper power

dulu masa mula mula kena praktikal aku ditempatkan di ward orthopedics(tulang belulang)
ward ni memang sangat sangat busy...patient discharged xramai tapi patient admit memang ramai gilak!
sampai kena tambah katil bagai...

so,disebabkan ward busy mesti r segala bedak, lips ice dah hilang disapu minyak dan peluh...dan kena pulak masa tu lepas waktu break...so,lips ice perisa strawberry aku dah selamat aku jilat bersama mee kari ^_*
tiba tiba sorang C.I yang agak digeruni masa tu aku kira masuk ke ward ortho tu...actually dia xadalah C.I yang garang sangat cuma dia ada 1 sikap kurang ajar!
okay,dia datang ke arah aku sebab antara ramai ramai student aku je xsempat menyorok nak larikan diri coz kena suapkan patient makan...
C.I tu pandang je muka aku...aku wat bodoh je la kan sebab memang aku rasa aku xde wat salah ape..
then C.I tu tanya aku
'where's your make-up???'
aku jawab 'dah hilang xsempat nak touch up balik'
then dia cakap dengan suara yang menengking nengking
pergi panggil semua kawan kawan..
aku menggelabah r pegi carik...dan aku jumpa dorang kebanyakannya sedap duk menyorok kat jamban...
then kitaorang pegilah mengadap C.I tu dia marah marah lagi bila tengok ramai dikalangan kitaorang yang make-upnye dah cair....
then dia jerit kat kitaorang sampai 1 ward dengar 'PEGI TOUCH-UP MUKA SEKARANG!!!!!!'
kelam kabut kitaorang lari pegi cari lips ice bagai....

yang bestnye bila kitaorang pergi dekat patient diaorang akan cakap 'nurse pegi make-up sekarang'than gelak gelak...kurang ajaq!

memanglah sebagai nurse muka ni nak kena berseri....
tapi xkan lah nak kena belek muka ni setiap masa nak tengok make-up okay ke tak..
dan C.I tu pon sepatutnya xperlu lah nak tunjuk kuasa sampai macam tu sekali...
bila dah sampai patient pon duk ejek ejek memang terasa malllluuuuuuuuuu sangattttttttt!


kena jadi tukang cuci troli ubatan

serious aku rasa macam cleaner.....staffnurse pandang sambil senyum menyindir....terima kasih sister atas tugasan yang diberikan ini!



kena raba dengan patient

aku xkena ni!hahaaaa...
ni senior aku yang kena....elok je uncle cina tu p raba anak dara orang...senior aku pandang dengan muka bengang aku yang menjadi saksi rasa macam nak hempuk je kaki uncle yang berbalut tu dengan batang drip!

kes ni aku rasa bukanlah hanya berlaku di taiping...dimana2 pon boleh berlaku...tapi disebabkan inilah antara benda yang aku risau berlaku pada diri aku 1 hari nanti maka aku perlu beringat...


itu yang pahit di hospital....yang diluar lagi pahit...aku takut giler bila ingat peristiwa nih...

ini berlaku dirumah yang pihak kolej sewakan untuk student....

pernah 1 malam tu rumah kitaorang kena ceroboh...
naseb xsempat masuk rumah....
penceroboh tu maen ketuk ketuk tingkap rumah dibahagian ruang tamu...
dan malam tu aku tidur kat ruang tamu...heee...
seriously aku xpaham kenapa si penceroboh tu maen ketuk ketuk tingkap????

macam mana aku tau itu penceroboh bukan makhluk tuttt!!!
ini sebab aku sendiri pergi intai dan nampak ada 1 kereta berhenti betul2 depan rumah kitaorang.....

dan keesokan hari ada jiran yang memang nampak ada orang cuba panjat dekat bahagian belakang rumah....huhu...seram aku!



panjang lagi nak diceritakan tapi mata dah xlarat nak bukak...
so, nanti kalau aku ingat dan rajin aku sambung lagi...;)

yang manisnya????
urm......jap,aku nak ingat balik ada ke tak yang manis ditaiping...hee

7 comments:

khairunnisa ♥ said...

hm, kesiannya bab make-up tu -__- nisa pun berkawan dengan budak nurse. especially time cuci baju kat hostel, sempat kongsi macam macam cerita -__- memang ada C.I yang jerit dan strik nak pangkah buku diorang. kesian kan T__T diorang balik praktikal. pastu sambung study pagi pagi T__T

-__- aiyoyo, itu patient suka raba ke? ish ish.. haa, ni petua orang..kalau kita sorang sorang or takut or dengar apa apa..buat bunyi sikit kat dalam umah tu..contoh, ketuk meja or buat barang jatuh :) haha.. biar penceroboh tu tau kita masih bangun :)

sabar ye akma <3 <3 <3

take care ♥

alexa yussida said...

wahhh..macam2 cerita:)
takpe..itu semua pengalaman hidup:)
my sis pon selalu cerita macam2 lbih2 lagi pasal practical die n lecterur die yg kdg2 ulat bulu..huhu:)

abu muaz said...

salam...simpan kisah kisah menarik ni jadikan buku suatu hari nanti.

JP Nurul said...

neesa : huhu...yeah!tapi masing2 ada pahit dan manis yang pernah dilaluikan....

thanks neesa ^_*



alexa : tawu xpe...owh ada sis nurse ek...pernah merasa gak c.i yang ulat bulu...hihi



AM : jadikan buku then kasi ank cucu pulak dengar keluhan ntah ape2 ni...^_*

man yusoef said...

jadi nurse mmg kena sabar layan kerenah pesakit..kalau tak, nurse tu yg sakit..haha..anyway..hepi new yr yea

JP Nurul said...

man :i.Allah akn cuba bersabar sekuat mungkin..^_^
thanks...

Fir Altamirano said...

Kne raba ng patient?? Ape sush..stiap hspital kn ade pndok polis..report je laaa...biar patient tu trbongkang dlm lokap lak...