Wednesday, December 29, 2010

tempat tempat yang pernah cik mici praktikal

salam alaik~~


dalam setahun agak banyak negeri yang aku singgah secara tidak sengaja actually...negeri@daerah yang aku sendiri xjangka yang aku akan sampai untuk tahun itu...
untuk tahun ke-3 ni je aku rasa kurang keluar negeri...bukan aku pergi jengjalan eh tapi aku ke tempat praktikal...

disebabkan kolej aku tidak mempunyai hospital sendiri untuk bagi student praktikal maka kami perlu dihantar ke hospital hospital terdekat atau hospital yang jaraknya jauh beribu batu...

kalau listname keluar kat board nursing maka perlu alert kemana nama diletak untuk melalui praktikal...
setiap tahun ada 3 semester,so...perlu 3 kali keluar untuk praktikal....
itu belum lagi kalau kena berubah tempat posting secara tiba tiba...
tempoh praktikal ialah 2bulan bagi setiap 1 semester...
kadang kadang dalam 2bulan tempoh praktikal perlu tukar sehingga 2,3 tempat...yang ni memang penat gilak!
korang bayangkan eh kalau dalam 1 tahun ada 3 semester...
setiap semester ada 2bulan tempoh praktikal....
dalam tempoh 2bulan xsemestinya stay di satu tempat tapi perlu berpindah sehingga 2,3 tempat....
urm...korang paham x ayat yang aku cuba explainkan tu??...rasanya dah bagi ayat paling mudah difahami dah...


aku xberapa suka untuk keluar jauh dari selangor sebab malas nak angkut turun naik bagasi dari level 5 hostel....korang sanggup???
kalau sanggup angkat ibujarikaki sekarang!

untuk tahun pertama semester pertama aku ditempatkan di negeri Taiping,Perak-ini untuk bulan pertama bagi semester pertama



bagi semester pertama bulan ke-2 aku ke negeri Perlis,Inderakayangan



kemudian untuk tahun pertama semester ke-2 aku xperlu angkut bagasi...aku hanya posting di hospital putarajaya



masa semester ke-3 lagi best coz xperlu posting...T_T

tahun ke-2 semester ke-4 aku sampai ke negeri Kedah,Darul Aman



then,aku ke Mersing,Johor Darul Takzim



untuk tahun ke-2 sem ke-5 aku praktikal dinegeri kelahiran aku sendiri iaitu Kelantan,Darul Naim ^_^



kemudian ke hospital Putrajaya...i like!!!

semester ke-6 aku kembali ke negeri Taiping....xberapa suka sebenarnya posting kat hospital Taiping....(nanti r bila ada masa aku cerita kenapa aku xberapa suka ke taiping...)hanya 1 bulan sahaja praktikal semasa semester ke-6 sebab ni adalah short sem...

bagi tahun ke-3 semester ke-7 bulan pertama aku ke Ipoh,Perak




then back to hospital Putraja again!!!


tahun depan dah nak masuk semester ke-8...perlu lalui 2 bulan kelas then sambung praktikal lagi....
jujurnya aku amat amat amat xsuka keluar praktikal...
ye lah kan sape sanggup nak mengadap patient yang dilahirkan dengan bermacam macam karenah...
nak lalui hari hari bekerja selama 7jam tanpa dapat duduk dikerusi
perlu bersabar dengan macam macam comment dan bantahan dari pihak staff!
ditengking dihadapan patient oleh C.I(clinical instructor)
memandang nanah,ulat,najis,darah,ubatan yang membuatkan selera untuk makan mati...(mati ke???aku rasa macam x je...hehe)




*p/s : kebanyakan pict yang aku letak ada terselit kenangan tersendiri yang aku simpan didalam hati T_T


*p/s : sesetengah pict aku tidak beruniform...itu sebab aku praktikal di tempat komuniti...so,dibebaskan untuk tidak beruniform

6 comments:

khairunnisa ♥ said...

kawan nisa ada di putrajaya :) hehe.. rasanya next sem dia masih di sana..selamat ber-praktikal akma! ^__^

p/s: waa, ada gambar lagi ye ^__^

take care <3 tak sabar tunggu next entri! :)

Mata Hati said...

ohhh nurse rupanya.. saya suka nurse hehehe

JP Nurul said...

neesa>kwn akma tngh praktikal kat putrajaya skrg ni...farmasi gak^_^


MH>tp sy xsuka nurse...hahaaa ;p

Fxysche Nas said...

byk nye praktikal.. =O
tp nurse mmg sgt byk berjase pd psakit..
dan sgt ramai yg cun2
hehe

JP Nurul said...

FN>tq...terasa dihargai...^_^

MissyNursy ♥ said...

huaa..awat jauh2 sgt praktikal?huhu..

Wednesday, December 29, 2010

tempat tempat yang pernah cik mici praktikal

salam alaik~~


dalam setahun agak banyak negeri yang aku singgah secara tidak sengaja actually...negeri@daerah yang aku sendiri xjangka yang aku akan sampai untuk tahun itu...
untuk tahun ke-3 ni je aku rasa kurang keluar negeri...bukan aku pergi jengjalan eh tapi aku ke tempat praktikal...

disebabkan kolej aku tidak mempunyai hospital sendiri untuk bagi student praktikal maka kami perlu dihantar ke hospital hospital terdekat atau hospital yang jaraknya jauh beribu batu...

kalau listname keluar kat board nursing maka perlu alert kemana nama diletak untuk melalui praktikal...
setiap tahun ada 3 semester,so...perlu 3 kali keluar untuk praktikal....
itu belum lagi kalau kena berubah tempat posting secara tiba tiba...
tempoh praktikal ialah 2bulan bagi setiap 1 semester...
kadang kadang dalam 2bulan tempoh praktikal perlu tukar sehingga 2,3 tempat...yang ni memang penat gilak!
korang bayangkan eh kalau dalam 1 tahun ada 3 semester...
setiap semester ada 2bulan tempoh praktikal....
dalam tempoh 2bulan xsemestinya stay di satu tempat tapi perlu berpindah sehingga 2,3 tempat....
urm...korang paham x ayat yang aku cuba explainkan tu??...rasanya dah bagi ayat paling mudah difahami dah...


aku xberapa suka untuk keluar jauh dari selangor sebab malas nak angkut turun naik bagasi dari level 5 hostel....korang sanggup???
kalau sanggup angkat ibujarikaki sekarang!

untuk tahun pertama semester pertama aku ditempatkan di negeri Taiping,Perak-ini untuk bulan pertama bagi semester pertama



bagi semester pertama bulan ke-2 aku ke negeri Perlis,Inderakayangan



kemudian untuk tahun pertama semester ke-2 aku xperlu angkut bagasi...aku hanya posting di hospital putarajaya



masa semester ke-3 lagi best coz xperlu posting...T_T

tahun ke-2 semester ke-4 aku sampai ke negeri Kedah,Darul Aman



then,aku ke Mersing,Johor Darul Takzim



untuk tahun ke-2 sem ke-5 aku praktikal dinegeri kelahiran aku sendiri iaitu Kelantan,Darul Naim ^_^



kemudian ke hospital Putrajaya...i like!!!

semester ke-6 aku kembali ke negeri Taiping....xberapa suka sebenarnya posting kat hospital Taiping....(nanti r bila ada masa aku cerita kenapa aku xberapa suka ke taiping...)hanya 1 bulan sahaja praktikal semasa semester ke-6 sebab ni adalah short sem...

bagi tahun ke-3 semester ke-7 bulan pertama aku ke Ipoh,Perak




then back to hospital Putraja again!!!


tahun depan dah nak masuk semester ke-8...perlu lalui 2 bulan kelas then sambung praktikal lagi....
jujurnya aku amat amat amat xsuka keluar praktikal...
ye lah kan sape sanggup nak mengadap patient yang dilahirkan dengan bermacam macam karenah...
nak lalui hari hari bekerja selama 7jam tanpa dapat duduk dikerusi
perlu bersabar dengan macam macam comment dan bantahan dari pihak staff!
ditengking dihadapan patient oleh C.I(clinical instructor)
memandang nanah,ulat,najis,darah,ubatan yang membuatkan selera untuk makan mati...(mati ke???aku rasa macam x je...hehe)




*p/s : kebanyakan pict yang aku letak ada terselit kenangan tersendiri yang aku simpan didalam hati T_T


*p/s : sesetengah pict aku tidak beruniform...itu sebab aku praktikal di tempat komuniti...so,dibebaskan untuk tidak beruniform

6 comments:

khairunnisa ♥ said...

kawan nisa ada di putrajaya :) hehe.. rasanya next sem dia masih di sana..selamat ber-praktikal akma! ^__^

p/s: waa, ada gambar lagi ye ^__^

take care <3 tak sabar tunggu next entri! :)

Mata Hati said...

ohhh nurse rupanya.. saya suka nurse hehehe

JP Nurul said...

neesa>kwn akma tngh praktikal kat putrajaya skrg ni...farmasi gak^_^


MH>tp sy xsuka nurse...hahaaa ;p

Fxysche Nas said...

byk nye praktikal.. =O
tp nurse mmg sgt byk berjase pd psakit..
dan sgt ramai yg cun2
hehe

JP Nurul said...

FN>tq...terasa dihargai...^_^

MissyNursy ♥ said...

huaa..awat jauh2 sgt praktikal?huhu..