Wednesday, January 19, 2011

family planning dari budak hingusan

Salam Alaik~~~~



ada yang minta untuk dipublish entry tentang macam mana nak produce anak???
aiseyh...sori terasa bahayalah pulak untuk keluarkan entry tuh...
buat masa sekarang nih biarkan budak2 nursing jer tau dulu...
kalau korang terkinja kinja nak tau gak...sila apply to be a nurses...haha~~~~


okay pasal family planning(FP) xbanyak yang boleh aku explainkan disini...aku hny boleh explain tentang ape yang akan aku ayatkan bilamana aku berjumpa dengan parents2 yang mendengar talk tentang health education ini time aku praktikal nnt....






konsep FP nih ialah untuk bg space umur anak anak anda bukan untuk limitkan atau block the pregnancy....FP nih bagus untuk memaintain kesihatan ibu dan anak...kehidupan anda sekeluarga pon lebih berkualiti....^_^

cuba bayangkan kalau xada konsep FP nih...
anda akn produce ank tanpa ada jarak yang betul...dalam setahun boleh ada 2 org ank...diri anda akn susah untuk membahagikan kasih sayang secukupnya....
jarak 1 tahun pon ada yang terlebih ada yang terkurang bahagi kasih sayang inikan yang dalam tempon 9,10 bulan...


kaedah2 FP :

kalau yg hormonal punya kaedah ini yang common masyarakat kita guna sekarang,
1) ambil pill - perlu makan tiap2 hari...cara ini 99% effective!

2)kaedah injection - almost 100% effective!

3)implant -100% effective!

banyak lagi kaedah2nye...nak explain macam berat sangat lah pulak....kalau nurses2 lain tau nih mesti bengang sbb aku expalin xdetail....penat r nak taip...keluarkan entry ni untuk cukupkan syarat je..:P


untuk tahu dengan lebih lanjut sila google atau kunjungi klinik kesihatan terdekat.....^_*

6 comments:

Mata Hati said...

nak lagi nak lagi...citer lah lagi.
pasal produce anak tu, tak salah kalau sharing..
dpt jugak yg dah berkawin mcm sya ni menambahkan ilmu pengetahuan...tetete :P

niesz said...

ehe..thanx for sharing.. :)

Sekamar Rindu said...

salam...

entri yg hebat...

:)

follow ur blog...***49

JP Nurul said...

MH : nak thu jadi nurse...:P
eleh..bujang trang tang tang mengaku dah kawen plk...hihi



niesz : entry cincang jer




sekamar rindu :tq...

Mata Hati said...

ehh...lupa ah. belum kawin lagi rupanya. rupa2 cuma kawin dlm mimpi jer..tetetete

JP Nurul said...

MH : dah teringin nak kawen sangt ler tu...:P

Wednesday, January 19, 2011

family planning dari budak hingusan

Salam Alaik~~~~



ada yang minta untuk dipublish entry tentang macam mana nak produce anak???
aiseyh...sori terasa bahayalah pulak untuk keluarkan entry tuh...
buat masa sekarang nih biarkan budak2 nursing jer tau dulu...
kalau korang terkinja kinja nak tau gak...sila apply to be a nurses...haha~~~~


okay pasal family planning(FP) xbanyak yang boleh aku explainkan disini...aku hny boleh explain tentang ape yang akan aku ayatkan bilamana aku berjumpa dengan parents2 yang mendengar talk tentang health education ini time aku praktikal nnt....






konsep FP nih ialah untuk bg space umur anak anak anda bukan untuk limitkan atau block the pregnancy....FP nih bagus untuk memaintain kesihatan ibu dan anak...kehidupan anda sekeluarga pon lebih berkualiti....^_^

cuba bayangkan kalau xada konsep FP nih...
anda akn produce ank tanpa ada jarak yang betul...dalam setahun boleh ada 2 org ank...diri anda akn susah untuk membahagikan kasih sayang secukupnya....
jarak 1 tahun pon ada yang terlebih ada yang terkurang bahagi kasih sayang inikan yang dalam tempon 9,10 bulan...


kaedah2 FP :

kalau yg hormonal punya kaedah ini yang common masyarakat kita guna sekarang,
1) ambil pill - perlu makan tiap2 hari...cara ini 99% effective!

2)kaedah injection - almost 100% effective!

3)implant -100% effective!

banyak lagi kaedah2nye...nak explain macam berat sangat lah pulak....kalau nurses2 lain tau nih mesti bengang sbb aku expalin xdetail....penat r nak taip...keluarkan entry ni untuk cukupkan syarat je..:P


untuk tahu dengan lebih lanjut sila google atau kunjungi klinik kesihatan terdekat.....^_*

6 comments:

Mata Hati said...

nak lagi nak lagi...citer lah lagi.
pasal produce anak tu, tak salah kalau sharing..
dpt jugak yg dah berkawin mcm sya ni menambahkan ilmu pengetahuan...tetete :P

niesz said...

ehe..thanx for sharing.. :)

Sekamar Rindu said...

salam...

entri yg hebat...

:)

follow ur blog...***49

JP Nurul said...

MH : nak thu jadi nurse...:P
eleh..bujang trang tang tang mengaku dah kawen plk...hihi



niesz : entry cincang jer




sekamar rindu :tq...

Mata Hati said...

ehh...lupa ah. belum kawin lagi rupanya. rupa2 cuma kawin dlm mimpi jer..tetetete

JP Nurul said...

MH : dah teringin nak kawen sangt ler tu...:P