Friday, January 7, 2011

wanita dan gaya tudung........itu pun nak kecoh....

                                                                            


                                                                          Asslamualaikum.....




hai anda anda....sihat ke???harap sihat sihat belaka lah yer...^_*

bangun jer tido terus bukak my lappy, online dan usha blog orang....macam macam kesah...sekarang nih duk glemer cerita pasal blogger wanita dan shawl yang digayakan....aduss!
ada yang xberkenan dengan gaya2 blogger wanita coz xsesuai dengan imej ke ape.....duk mengutuk itu xkena ini lagi kena....
nak mengutuk abeh org yang xde kena mengena pon terkena tempias air liur kutukan...huhu
bagi aku xada masalah lah nak bergaya dengan gaya yang macam mana pon..asalkan aurat tertutup dan terjaga...
wanita biasalah nak nampak cantik bergaya bila keluar...dorang pakai tudung then gayakan shawl mereka untuk kepuasan mereka....kalau rasa berkenan dan rasa xterlalu mendedahkan aurat yang patut ditutup..aku rasa xada masalah ape pon...

kita tengok yang positif lah...

macam satu kesah nih...
aku ada sorang member nih miss T... memang jenis free hair sejak aku mula mula kenal lagi lah....
aku xpernah tegur pon dia pasal aurat yang terbukak tuh.....ye lah nak tegur pon..aku kenalah tengok diri sendiri  ni dulu sempurna dah ke tutupan aurat aku nak tegur2 orang....^_^

lagipon aku bukanlah 1 rumah dengan miss T.....xterlalu rapat sangatlah..
tapi yang mengejutkan baru baru nih....aku tengok miss T dah bertudung....manis jer...
aku tnylah member rumah dia....macam mana miss T  tiba tiba nak pakai tudung...
then member rumah dia cakap...
"xtahulah....tiba tiba masa kitaorang siap siap duk lilit shawl, betol2 kan ape yang patut masa nak keluar 1 hari tu....miss T tiba tiba cakap...aku nak pakai tudung"^_^
niat miss T nak pakai tudung wallahualam...
antara dia dengan Tuhan....kita yang melihat perubahan....hanya mampu bersyukur..dan doakan moga kekal sampai bila2....
cuma aku nak kaitkan disini....
mungkinlah miss T ni boleh teringin atau terpikat nak pakai tudung bila dia tengok member2 rumah duk bersiap2 dengan gaya shawl masing2....dan dia nampak member dia manis bergaya even pakai tudung...
see....
kadang2 gaya tudung, imej yang kite pakai boleh sampaikan sesuatu yang positif lah pada  yang memandang......bila yang free hair pandang gaya2 shawl...warna, jenis....mereka pon terliuq tau!
so,xsalah pon bergaya dengan shawl yang pelik2 asalkan aurat masih terjaga....


ada 1 kisah lagi...
nih kisah pasal jawapan yang sorang lagi member aku sll jawab....
bila aku tny pasal hijrah untuk bertudung....
aku pernah tny dia....
"ko xteringin ke nak tutup kepala?"
dan jwpnnye
"teringin gak...nantilah lepas kawen"
aku tanya balik...
"kenapa mesti lepas kawen???"
dia jwb balik...
"lepas kawen xnak bagi dosa kat suami....nak jaga maruah suami"
dan aku balas...
"maruah suami nak jaga...maruah mak bapak yang duk jaga,belai, bagi makan minum ko tu xnak jaga...dosa yang mak bapak ko duk tanggung tuh xnak pulak kira"
dan member aku sengih kosong....
xada niat nak sakitkan hati...tapi ayat jawapan tu aku xboleh terima....suami je nak bagi masuk syurga...mak bapak????
kan bagus bagi dorang lepas dari neraka bersama sama...mak,bapak,suami,adik beradik,teman teman...kita cuba untuk bawak masuk syurga sama sama....itu kan lagi bagus bukan????


eh....ni bukan sesi entry ceramah taw!hehe...
ye r...aku sedar sape aku....bukan lah layak mana pon nak bercerita pasal syurga neraka....
ape yang aku cuba sampaikan untuk peringatan aku jugak....aku pon sedang berusaha membetulkan ape yang xbetul pada diri aku.....

aku suka tengok wanita wanita ni bila bergaya :






                                                           wardina saffiyah




                                                     norjuma habib



                                                             farah adeeba

6 comments:

khairunnisa ♥ said...

ye mici, hmm..sometimes tak tau nak tegur camne kan T__T diamkan diri je. tapi bila tengok perubahan, syukur pada Allah ^__^

ye, selagi anak tak kahwin, setiap apa yang dia lakukan (yang tak baik)..maka ayah dia yang dapat dosa =.=" sedihnya kalau ayah kita yang kena kan.. T__T

btw, yang tegur tu kena tahu macam mana cara nak beri nasihat yang baik :) baru semua orang boleh terima dengan baik

wee ^__^ suka norjuma ye.. ayu je :)

mici, take care <3

JP Nurul said...

nisa : hee....betol3..nak tegur slh...xtegur pon slh..kan...

dl xpenah nak kesah gak dosa yang ditanggung oleh ayh..skrg ni rse bersalah sngt2..dgn ayh kite..T_T


thnks nisa..:)

aqish basir said...

semua yang awk cakap semua betul
dorng kdg2 ta pakai otak kalau bercakap...

JP Nurul said...

aqish : hehe...tulah psl...geram gak nga org cam gni...

abu muaz said...

shawl benda apa tu jp... tak faham la pakcik ni?

JP Nurul said...

shawl tu selendang....mcm yg yuna penyanyi pakai tu

Friday, January 7, 2011

wanita dan gaya tudung........itu pun nak kecoh....

                                                                            


                                                                          Asslamualaikum.....




hai anda anda....sihat ke???harap sihat sihat belaka lah yer...^_*

bangun jer tido terus bukak my lappy, online dan usha blog orang....macam macam kesah...sekarang nih duk glemer cerita pasal blogger wanita dan shawl yang digayakan....aduss!
ada yang xberkenan dengan gaya2 blogger wanita coz xsesuai dengan imej ke ape.....duk mengutuk itu xkena ini lagi kena....
nak mengutuk abeh org yang xde kena mengena pon terkena tempias air liur kutukan...huhu
bagi aku xada masalah lah nak bergaya dengan gaya yang macam mana pon..asalkan aurat tertutup dan terjaga...
wanita biasalah nak nampak cantik bergaya bila keluar...dorang pakai tudung then gayakan shawl mereka untuk kepuasan mereka....kalau rasa berkenan dan rasa xterlalu mendedahkan aurat yang patut ditutup..aku rasa xada masalah ape pon...

kita tengok yang positif lah...

macam satu kesah nih...
aku ada sorang member nih miss T... memang jenis free hair sejak aku mula mula kenal lagi lah....
aku xpernah tegur pon dia pasal aurat yang terbukak tuh.....ye lah nak tegur pon..aku kenalah tengok diri sendiri  ni dulu sempurna dah ke tutupan aurat aku nak tegur2 orang....^_^

lagipon aku bukanlah 1 rumah dengan miss T.....xterlalu rapat sangatlah..
tapi yang mengejutkan baru baru nih....aku tengok miss T dah bertudung....manis jer...
aku tnylah member rumah dia....macam mana miss T  tiba tiba nak pakai tudung...
then member rumah dia cakap...
"xtahulah....tiba tiba masa kitaorang siap siap duk lilit shawl, betol2 kan ape yang patut masa nak keluar 1 hari tu....miss T tiba tiba cakap...aku nak pakai tudung"^_^
niat miss T nak pakai tudung wallahualam...
antara dia dengan Tuhan....kita yang melihat perubahan....hanya mampu bersyukur..dan doakan moga kekal sampai bila2....
cuma aku nak kaitkan disini....
mungkinlah miss T ni boleh teringin atau terpikat nak pakai tudung bila dia tengok member2 rumah duk bersiap2 dengan gaya shawl masing2....dan dia nampak member dia manis bergaya even pakai tudung...
see....
kadang2 gaya tudung, imej yang kite pakai boleh sampaikan sesuatu yang positif lah pada  yang memandang......bila yang free hair pandang gaya2 shawl...warna, jenis....mereka pon terliuq tau!
so,xsalah pon bergaya dengan shawl yang pelik2 asalkan aurat masih terjaga....


ada 1 kisah lagi...
nih kisah pasal jawapan yang sorang lagi member aku sll jawab....
bila aku tny pasal hijrah untuk bertudung....
aku pernah tny dia....
"ko xteringin ke nak tutup kepala?"
dan jwpnnye
"teringin gak...nantilah lepas kawen"
aku tanya balik...
"kenapa mesti lepas kawen???"
dia jwb balik...
"lepas kawen xnak bagi dosa kat suami....nak jaga maruah suami"
dan aku balas...
"maruah suami nak jaga...maruah mak bapak yang duk jaga,belai, bagi makan minum ko tu xnak jaga...dosa yang mak bapak ko duk tanggung tuh xnak pulak kira"
dan member aku sengih kosong....
xada niat nak sakitkan hati...tapi ayat jawapan tu aku xboleh terima....suami je nak bagi masuk syurga...mak bapak????
kan bagus bagi dorang lepas dari neraka bersama sama...mak,bapak,suami,adik beradik,teman teman...kita cuba untuk bawak masuk syurga sama sama....itu kan lagi bagus bukan????


eh....ni bukan sesi entry ceramah taw!hehe...
ye r...aku sedar sape aku....bukan lah layak mana pon nak bercerita pasal syurga neraka....
ape yang aku cuba sampaikan untuk peringatan aku jugak....aku pon sedang berusaha membetulkan ape yang xbetul pada diri aku.....

aku suka tengok wanita wanita ni bila bergaya :






                                                           wardina saffiyah




                                                     norjuma habib



                                                             farah adeeba

6 comments:

khairunnisa ♥ said...

ye mici, hmm..sometimes tak tau nak tegur camne kan T__T diamkan diri je. tapi bila tengok perubahan, syukur pada Allah ^__^

ye, selagi anak tak kahwin, setiap apa yang dia lakukan (yang tak baik)..maka ayah dia yang dapat dosa =.=" sedihnya kalau ayah kita yang kena kan.. T__T

btw, yang tegur tu kena tahu macam mana cara nak beri nasihat yang baik :) baru semua orang boleh terima dengan baik

wee ^__^ suka norjuma ye.. ayu je :)

mici, take care <3

JP Nurul said...

nisa : hee....betol3..nak tegur slh...xtegur pon slh..kan...

dl xpenah nak kesah gak dosa yang ditanggung oleh ayh..skrg ni rse bersalah sngt2..dgn ayh kite..T_T


thnks nisa..:)

aqish basir said...

semua yang awk cakap semua betul
dorng kdg2 ta pakai otak kalau bercakap...

JP Nurul said...

aqish : hehe...tulah psl...geram gak nga org cam gni...

abu muaz said...

shawl benda apa tu jp... tak faham la pakcik ni?

JP Nurul said...

shawl tu selendang....mcm yg yuna penyanyi pakai tu