Tuesday, February 8, 2011

bila aku sudah mati....aku blurrrrrrr

Assalamualaikum~~



ini 1st contest yg aku join sejak berblog nih.....aku telah ditag oleh sis hana sakura
agak terlambat ah aku join contest ni...huhu~~
tapi untuk mengahargai sis hana yang sudi tag aku...maka aku join jugak ^_^




jawapan saya...

20072010





okay!
dah selesai jawab contest maka aku taip entry kisah aku diward pulak...hihi
memang akn bosan ah korang sebulan dua nih dengan entry aku tentang hospital, ward,patient, staff dan sebagainya.....
layankan jelah ek.....^_^


so,hari ni 1st day ah kalau nak dikira aku memulakan tugas kat ward paediatrics....semalam just hari orientasi....
aku kena bertugas 2 orang je ngan junior....kalau nak dikira ward paeds ni xlah bizi mana pun...patient cuma ada 7 orang je....tapi disebabkan perlu siapkan document discharged(pt keluar ward), perlu chart I/O (input dan output) ambik vital sign(blood pressure,pulse,respiration rate,spo2 dan temperature) bagi nebulizer 2 hourly lagi...
dan yg paling memenatkan ialah perlu belajar buat report or documentation......
walaupon minggu ni bukan giliran aku jadi team leader(incharge) tapi aku perlu belajar sebagai persediaan bila tiba turn aku pulak...huhu
dan yg paling penting apa yang paling memenatkan aku ialah bila mood blur aku datang!
tension ah....asal 1st day keje mesti blurrrrrrrrrrrrrrr


paediatrics ialah ward kanak2....paling kecik patient aku hari ni umur baru 3bulan... baby nih ada masalah jantung...lahir xcukup bulan kan....masalah lah sikit kat bahagian pernafasan....
kesian baby dan mak dia....kena duduk dalam ward sejak lahir sampai lah sekarang....tp baby nih bukanlah akan duduk kat ward selamanya...lepas dah okay semua..discharged r dia....


sorang lagi umur 6bulan...yg nih kesian...dia ada asthma dan tadi lepas x-ray..doctor gitau yg paru2 baby ni dah dijangkiti kuman....sian weh...asyik kena kasi nebulizer je...
mak baby ni pulak mesti ah sedih bila anak makin teruk...menangis jer bila tengok anak dia...dan aku pun sempat ah tumpang sekaki leleh..huhu...tetibe over touching T_T




selingan perkongsian ^_^


-->I/O chart : 1 carta utk melihat berapa byk patient makan/minum dan berapa byk patient (PU/ BO) *PU-pass urine(kencing) *BO-bowel open(berak)

11 comments:

ARJUNA.Inc said...

haha..msa sy kje pn..bese la..ari ptma jdi tunggul kot.. xtau nk wt pe je..haha..pas2..bler da suh wt kje pn..x tau nk mula plak..haha..

khairunnisa ♥ said...

mici.. tengah nangis gak sekarang ni =.=" em, ada saudara ada masalah jantung since kecil lagi.. memang sedih la. alhamdulillah dah ok after rawatan di IJN.. cuma yang kesiannya, the way dia jalani hidup dia lebih terjaga sikit :')

suka perkongsian ni. terima kasih :)

Ina said...

Nurul..sabar buat keja ek..kena tabah tau..kalau tidak..mesti leleh jer hari-hari..sian tengok org sakit kan...

Hanis MY said...

sedihnyaa huhu kalau akak sure nk nangis tengok huk2..thanks jawab tag tu ya..n good luck

p/s: ok je naik kereta kable frost tu rs cm dlm freezer je sebab sejuk tapi tak best sebab takleh tengok kat luar...

man yusoef said...

hah btol la tu tarikh yd diteka tu..saya yakin..hahaha

zmanja said...

nk tanye nihh..alang2 keje sepital kan....kalu seblom ni ayah check up kt klinik kesihatan,tp hujung thn ari tu dia hypo..masuk spital..la ni ubat pon dari hospital...follow up bln 4 kt spital...nk kene pegi klinik kesihatan gak ke?? timo kasih...

liyana said...

tibe2 rse tertouching jugk...
xleh tgk org skit..x smpai ati..

JP Nurul said...

arjuna : hahaa...tu r psl...tensen tol lah...



nisa : xmo sedih2 k..^_^




ina : klu pt tu jenis tabah xpe..klu pt jenis sensitif kite pon sensitip dak ler...huhu



hanis MY : huhu...tq sis



man : sy pon rase btol gak...




zmanja : memag kena pegi hosp je..klu nak tukar pegi klinik blk kena bincng nga pihak hosp...
kalau xslp sy ah..lain hosp lain cara...



liyana : huhu...sensitif gak ah ni...

alexa yussida said...

skrg tgh paediatric juga..smlm tetibe dtg sorg budak pompuan..comell je...baik kemain dtg nk borak,tp kesian die dr jauh dgr die punye wheezing...

JP Nurul said...

alexa : sy suka paeds...hihi...sianye budak tuh..asthma ke brochopnumonia???

sissyira said...

salam

thanx joint =)


good luck yea =)

Tuesday, February 8, 2011

bila aku sudah mati....aku blurrrrrrr

Assalamualaikum~~



ini 1st contest yg aku join sejak berblog nih.....aku telah ditag oleh sis hana sakura
agak terlambat ah aku join contest ni...huhu~~
tapi untuk mengahargai sis hana yang sudi tag aku...maka aku join jugak ^_^




jawapan saya...

20072010





okay!
dah selesai jawab contest maka aku taip entry kisah aku diward pulak...hihi
memang akn bosan ah korang sebulan dua nih dengan entry aku tentang hospital, ward,patient, staff dan sebagainya.....
layankan jelah ek.....^_^


so,hari ni 1st day ah kalau nak dikira aku memulakan tugas kat ward paediatrics....semalam just hari orientasi....
aku kena bertugas 2 orang je ngan junior....kalau nak dikira ward paeds ni xlah bizi mana pun...patient cuma ada 7 orang je....tapi disebabkan perlu siapkan document discharged(pt keluar ward), perlu chart I/O (input dan output) ambik vital sign(blood pressure,pulse,respiration rate,spo2 dan temperature) bagi nebulizer 2 hourly lagi...
dan yg paling memenatkan ialah perlu belajar buat report or documentation......
walaupon minggu ni bukan giliran aku jadi team leader(incharge) tapi aku perlu belajar sebagai persediaan bila tiba turn aku pulak...huhu
dan yg paling penting apa yang paling memenatkan aku ialah bila mood blur aku datang!
tension ah....asal 1st day keje mesti blurrrrrrrrrrrrrrr


paediatrics ialah ward kanak2....paling kecik patient aku hari ni umur baru 3bulan... baby nih ada masalah jantung...lahir xcukup bulan kan....masalah lah sikit kat bahagian pernafasan....
kesian baby dan mak dia....kena duduk dalam ward sejak lahir sampai lah sekarang....tp baby nih bukanlah akan duduk kat ward selamanya...lepas dah okay semua..discharged r dia....


sorang lagi umur 6bulan...yg nih kesian...dia ada asthma dan tadi lepas x-ray..doctor gitau yg paru2 baby ni dah dijangkiti kuman....sian weh...asyik kena kasi nebulizer je...
mak baby ni pulak mesti ah sedih bila anak makin teruk...menangis jer bila tengok anak dia...dan aku pun sempat ah tumpang sekaki leleh..huhu...tetibe over touching T_T




selingan perkongsian ^_^


-->I/O chart : 1 carta utk melihat berapa byk patient makan/minum dan berapa byk patient (PU/ BO) *PU-pass urine(kencing) *BO-bowel open(berak)

11 comments:

ARJUNA.Inc said...

haha..msa sy kje pn..bese la..ari ptma jdi tunggul kot.. xtau nk wt pe je..haha..pas2..bler da suh wt kje pn..x tau nk mula plak..haha..

khairunnisa ♥ said...

mici.. tengah nangis gak sekarang ni =.=" em, ada saudara ada masalah jantung since kecil lagi.. memang sedih la. alhamdulillah dah ok after rawatan di IJN.. cuma yang kesiannya, the way dia jalani hidup dia lebih terjaga sikit :')

suka perkongsian ni. terima kasih :)

Ina said...

Nurul..sabar buat keja ek..kena tabah tau..kalau tidak..mesti leleh jer hari-hari..sian tengok org sakit kan...

Hanis MY said...

sedihnyaa huhu kalau akak sure nk nangis tengok huk2..thanks jawab tag tu ya..n good luck

p/s: ok je naik kereta kable frost tu rs cm dlm freezer je sebab sejuk tapi tak best sebab takleh tengok kat luar...

man yusoef said...

hah btol la tu tarikh yd diteka tu..saya yakin..hahaha

zmanja said...

nk tanye nihh..alang2 keje sepital kan....kalu seblom ni ayah check up kt klinik kesihatan,tp hujung thn ari tu dia hypo..masuk spital..la ni ubat pon dari hospital...follow up bln 4 kt spital...nk kene pegi klinik kesihatan gak ke?? timo kasih...

liyana said...

tibe2 rse tertouching jugk...
xleh tgk org skit..x smpai ati..

JP Nurul said...

arjuna : hahaa...tu r psl...tensen tol lah...



nisa : xmo sedih2 k..^_^




ina : klu pt tu jenis tabah xpe..klu pt jenis sensitif kite pon sensitip dak ler...huhu



hanis MY : huhu...tq sis



man : sy pon rase btol gak...




zmanja : memag kena pegi hosp je..klu nak tukar pegi klinik blk kena bincng nga pihak hosp...
kalau xslp sy ah..lain hosp lain cara...



liyana : huhu...sensitif gak ah ni...

alexa yussida said...

skrg tgh paediatric juga..smlm tetibe dtg sorg budak pompuan..comell je...baik kemain dtg nk borak,tp kesian die dr jauh dgr die punye wheezing...

JP Nurul said...

alexa : sy suka paeds...hihi...sianye budak tuh..asthma ke brochopnumonia???

sissyira said...

salam

thanx joint =)


good luck yea =)