Monday, February 7, 2011

management...TL, runner

Assalamualaikum~~~~



minggu nih aku bertugas di ward paediatrics ^_^
xpernah merasa lg macam mana suasana kerja kat ward paeds.....
ada member aku cakap best...ada yang ckp bosan sbb asyik dengar kanak2 menangis.....
tak apelah...aku tunggu dan rasa sendiri macam mana esok...kot2 aku sebati ngan bahagian ini....


untuk semester ini...objectives aku sebagai student sem 8 ialah lebih kpd management....
kalau time2 junior dulu aku sibuk duk wat procedure...kali nih aku kena sibuk how to be a team leader ataupon menjadi runner....tp ini xbermakna aku xsentuh langsung procedure lain....
masa minggu classes aku rasa management ni biase2 je...tp bila dah masuk ward....gementar giler!!!!!!


utk management ni ah boleh tengok muka student merah sebab kena marah.....sembab sebab menangis...huhu....
c.i aku pon ada cakap memang senior2 sebelum nih...ada yg leleh.....mintak2 aku tak T_T


tugas team leader kalau korang yang xberada disituasi kami mungkin nampak macam benda kacang jer....tp bagi kami yg menggalas memang perit ah...
untuk 2minggu nih..aku belum ag jadi team leader mahupun runner...c.i nak kami rotate tugas ini....


apa itu tugas team leader ialah.....
pagi2 perlu alert dengan report....(setiap kali shift kerja bertukar menjadi 1 kewajipan setiap nurses utk pass report kepada next shift nurses)
psl report nih...masa junior korang boleh r endah x endah mendengar....tp bila dah duduk di tahun akhir....pass report sangat2 boleh membuatkan diri anda stress!
doctor akan bertanya itu ini tentang patient dengan anda....klu doctor tukar sesuatu procedure terhadap patient tuh kita kena tau...kena follow doctor wat round(aku xsuka part nih)
nak kena pegang kunci DDA(Dangerous Drug Act)-kalau ada drug hilang kita r yg kena....:(
kena agihkan kerja kepada staffnurse lain....



dan tugas sebagai runner lak....
lepas ambik report kena check peti DDA....kena check emergency trolley complete ke tak....
siapkan drug bagai.....
member aku yg kena jd team leader dan runner utk minggu nih dah menunjukkan sign and symptom psychology disease....huhu...
aku pny turn lambat ag...so,sempat r belajar dari depa nih....hehe




p/s : wish me luck alls! ^_^

8 comments:

Hanis MY said...

bestnyaaa ada pengalaman di pediatrics! akak tag awak join contest....

aka tag awak join contest sudilah join k!

http://hanasakura-tomodachi.blogspot.com/2011/02/contest-1-bila-saya-mati-by-sissyira.html

JIJI YU said...

aku nak menjampok aku rae cam aku tak paham bahase kedoktoran ni..eheh

khairunnisa ♥ said...

Good Luck Akma ♥

Farhan Zulhusmi said...

insyaallah2....
keep it up erk....
amin....

niesz said...

skrg ni kalau cri keja, bidang mngt ni la yg org duk cri2 tau..mmg bnyk pelaunag kerja kalau ade basic mgt nie.. :)

zmanja said...

good luck!

JP Nurul said...

hanis MY : tq sis sudi tag...hehe




jiji yu : hehe...sori2..kena bg bahasa yg lebih mudah difahami...




nisa : tq nisa...

JP Nurul said...

farhan : tq ^_^




niesz : skang ni tngh wat mgt dlm ward...susah sngt2..beza dgn mgt bhgn lain...



zmanja : tq..

Monday, February 7, 2011

management...TL, runner

Assalamualaikum~~~~



minggu nih aku bertugas di ward paediatrics ^_^
xpernah merasa lg macam mana suasana kerja kat ward paeds.....
ada member aku cakap best...ada yang ckp bosan sbb asyik dengar kanak2 menangis.....
tak apelah...aku tunggu dan rasa sendiri macam mana esok...kot2 aku sebati ngan bahagian ini....


untuk semester ini...objectives aku sebagai student sem 8 ialah lebih kpd management....
kalau time2 junior dulu aku sibuk duk wat procedure...kali nih aku kena sibuk how to be a team leader ataupon menjadi runner....tp ini xbermakna aku xsentuh langsung procedure lain....
masa minggu classes aku rasa management ni biase2 je...tp bila dah masuk ward....gementar giler!!!!!!


utk management ni ah boleh tengok muka student merah sebab kena marah.....sembab sebab menangis...huhu....
c.i aku pon ada cakap memang senior2 sebelum nih...ada yg leleh.....mintak2 aku tak T_T


tugas team leader kalau korang yang xberada disituasi kami mungkin nampak macam benda kacang jer....tp bagi kami yg menggalas memang perit ah...
untuk 2minggu nih..aku belum ag jadi team leader mahupun runner...c.i nak kami rotate tugas ini....


apa itu tugas team leader ialah.....
pagi2 perlu alert dengan report....(setiap kali shift kerja bertukar menjadi 1 kewajipan setiap nurses utk pass report kepada next shift nurses)
psl report nih...masa junior korang boleh r endah x endah mendengar....tp bila dah duduk di tahun akhir....pass report sangat2 boleh membuatkan diri anda stress!
doctor akan bertanya itu ini tentang patient dengan anda....klu doctor tukar sesuatu procedure terhadap patient tuh kita kena tau...kena follow doctor wat round(aku xsuka part nih)
nak kena pegang kunci DDA(Dangerous Drug Act)-kalau ada drug hilang kita r yg kena....:(
kena agihkan kerja kepada staffnurse lain....



dan tugas sebagai runner lak....
lepas ambik report kena check peti DDA....kena check emergency trolley complete ke tak....
siapkan drug bagai.....
member aku yg kena jd team leader dan runner utk minggu nih dah menunjukkan sign and symptom psychology disease....huhu...
aku pny turn lambat ag...so,sempat r belajar dari depa nih....hehe




p/s : wish me luck alls! ^_^

8 comments:

Hanis MY said...

bestnyaaa ada pengalaman di pediatrics! akak tag awak join contest....

aka tag awak join contest sudilah join k!

http://hanasakura-tomodachi.blogspot.com/2011/02/contest-1-bila-saya-mati-by-sissyira.html

JIJI YU said...

aku nak menjampok aku rae cam aku tak paham bahase kedoktoran ni..eheh

khairunnisa ♥ said...

Good Luck Akma ♥

Farhan Zulhusmi said...

insyaallah2....
keep it up erk....
amin....

niesz said...

skrg ni kalau cri keja, bidang mngt ni la yg org duk cri2 tau..mmg bnyk pelaunag kerja kalau ade basic mgt nie.. :)

zmanja said...

good luck!

JP Nurul said...

hanis MY : tq sis sudi tag...hehe




jiji yu : hehe...sori2..kena bg bahasa yg lebih mudah difahami...




nisa : tq nisa...

JP Nurul said...

farhan : tq ^_^




niesz : skang ni tngh wat mgt dlm ward...susah sngt2..beza dgn mgt bhgn lain...



zmanja : tq..