Monday, February 28, 2011

runner kena buat dressing

Assalamualaikum~~


dalam beberapa hari ini badan aku tak berapa best sebenarnya....
time nak tidur je gelisah sebab tekak terasa tersekat.....
suara aku dah hampir jadi rockers....sore throatkah ini.....


abaikan masalah kesihatan diri disitu!
utk dua hari ini sehinggalah minggu depan aku bertuas sebagai runner....
penat deh....tumit kaki dah tak tau nak elevate tang mana...semua terasa tak kena...
cuma yang bestnya runner daripada incharged tak perlu serabut nak buat repport mahupun buat apa changes yang DR order....


aku dah tak tau nak update ape...maka hari ni aku nak syer pasal salah satu procedure yang wajib dibuat sebagai seorang runner...
dressing aka cuci luka...
sakit pinggang aku terbongkok bongkok dressing luka wanita india diward aku....suture punyalah halussssssss je.....geram aku ngan MA yang buat jahitan sebegini!
patient nih kes yang pasal ditetak oleh adik lelaki sendiri....
semalam aku ada bukak dia punya jahitan kat pipi....ingat bila DR dah mintak off sutures(jahitan) kulit mahupun isi dah tercantumlah...
sekali masa aku dah bukak berjebak jebak nanah keluar dari luka....dan luka pon still ternganga dan berlubang....DR just order aku cuci dan keluarkan nanah sebanyak boleh....



untuk hari ini..patient yang sama aku perlu dressing....
semalam pakar plastict surgery order mintak flush2 luka pulak....
dan seperti biasa bukak je gauze nanah dah tersembur sembur...tensen aku!
dan disebabkan geram dengan nanah itu maka aku flush dan tekan muka patient aku....kesian dia...tapi nasib dia jenis kebal...tahanlah jugak dengan tekanan aku...huhu
dan esok kita tengoklah macam mana luka wanita itu...
harap harap dah okay...dan aku pon boleh tarik nafas lega sebab aku buat dressing tak contaminated...hehe



kadang kadang jadi nurses ini ada happynya....bila sesuatu procedure mahupun care yang kita buat memuaskan hati diri dan pesakit...ada terasa kebahagian dan kelegaan disudut hati....^_^






p/s : DR Ravin kembali round ward esok selepas hampir 2minggu bercuti kerana chickenpox!

4 comments:

MataHati @ MH said...

ish ish..kasarnya nurse ni cuci luka. siyes tak nak masuk sepital kalau nurse ni yg bertugas..hahahaha

take care kay.. disampaing menjaga pesakit, kena jugak jaga diri sendiri

Ina said...

ewww..nurul..tak tahan laaa...awak boleh makan ke lepas tu.. ??? yes..bila kita tolong orang , org tu happy..kita pun happy kan..

JP Nurul said...

MH : bkn sengaja nak kasar2...tp terpaksa...klu x luka dia makin teruk :)


hehe...sy dah makin teruk kena infection..hehe




ina : hehe...geli eh...dah lali da pon dgn sume nih...makin selera pon ada kdg2 nak mkn...haha :P

aslann said...

Wahh nurse. bestnye. seronok ae jadi nurse? leh paham bahasa dokter. (^^,)

Monday, February 28, 2011

runner kena buat dressing

Assalamualaikum~~


dalam beberapa hari ini badan aku tak berapa best sebenarnya....
time nak tidur je gelisah sebab tekak terasa tersekat.....
suara aku dah hampir jadi rockers....sore throatkah ini.....


abaikan masalah kesihatan diri disitu!
utk dua hari ini sehinggalah minggu depan aku bertuas sebagai runner....
penat deh....tumit kaki dah tak tau nak elevate tang mana...semua terasa tak kena...
cuma yang bestnya runner daripada incharged tak perlu serabut nak buat repport mahupun buat apa changes yang DR order....


aku dah tak tau nak update ape...maka hari ni aku nak syer pasal salah satu procedure yang wajib dibuat sebagai seorang runner...
dressing aka cuci luka...
sakit pinggang aku terbongkok bongkok dressing luka wanita india diward aku....suture punyalah halussssssss je.....geram aku ngan MA yang buat jahitan sebegini!
patient nih kes yang pasal ditetak oleh adik lelaki sendiri....
semalam aku ada bukak dia punya jahitan kat pipi....ingat bila DR dah mintak off sutures(jahitan) kulit mahupun isi dah tercantumlah...
sekali masa aku dah bukak berjebak jebak nanah keluar dari luka....dan luka pon still ternganga dan berlubang....DR just order aku cuci dan keluarkan nanah sebanyak boleh....



untuk hari ini..patient yang sama aku perlu dressing....
semalam pakar plastict surgery order mintak flush2 luka pulak....
dan seperti biasa bukak je gauze nanah dah tersembur sembur...tensen aku!
dan disebabkan geram dengan nanah itu maka aku flush dan tekan muka patient aku....kesian dia...tapi nasib dia jenis kebal...tahanlah jugak dengan tekanan aku...huhu
dan esok kita tengoklah macam mana luka wanita itu...
harap harap dah okay...dan aku pon boleh tarik nafas lega sebab aku buat dressing tak contaminated...hehe



kadang kadang jadi nurses ini ada happynya....bila sesuatu procedure mahupun care yang kita buat memuaskan hati diri dan pesakit...ada terasa kebahagian dan kelegaan disudut hati....^_^






p/s : DR Ravin kembali round ward esok selepas hampir 2minggu bercuti kerana chickenpox!

4 comments:

MataHati @ MH said...

ish ish..kasarnya nurse ni cuci luka. siyes tak nak masuk sepital kalau nurse ni yg bertugas..hahahaha

take care kay.. disampaing menjaga pesakit, kena jugak jaga diri sendiri

Ina said...

ewww..nurul..tak tahan laaa...awak boleh makan ke lepas tu.. ??? yes..bila kita tolong orang , org tu happy..kita pun happy kan..

JP Nurul said...

MH : bkn sengaja nak kasar2...tp terpaksa...klu x luka dia makin teruk :)


hehe...sy dah makin teruk kena infection..hehe




ina : hehe...geli eh...dah lali da pon dgn sume nih...makin selera pon ada kdg2 nak mkn...haha :P

aslann said...

Wahh nurse. bestnye. seronok ae jadi nurse? leh paham bahasa dokter. (^^,)