Wednesday, March 2, 2011

situasi memang boleh merubah sesuatu..usaha utk elakkan!

Assalamualaikum~~



aku tak suka shift pagi sebab pagi pagi kena ikut doctor round then kena buat dressing bagai...7jam aku kerja setengah jam je aku duduk....lain lain waktu kena habiskan masa dengan bergerak sana sini menyiapkan segala procedure...


hari ini perasaan agak stress dengan keadaan patient yang segala macam perangai....
mula mula dah kalut dengan patient yang ada PSY(psiko)....terjerit terlalak setiap masa sampai aku dah tak tahu nak bagitahu perasaan bengang aku!
nak kasi ubat dia main tepis tepis....last sekali masa dia duk terlalak aku main sumbat je ubat kemulut dia! diam terus...
iye memang aku agak berkasar tapi selepas penat berlembut...
tahan ke korang bila dengar orang terjerit jerit tak tentu pasal....
aku dah penat pujuk suruh tidur dia pejam mata sebelah...aku tepuk tepuk dodoikan dia, dia tepuk tepuk dodoikan aku balik.....haduss!



sorang patient lagi pulak tak boleh nampak nurses...sikit sikit panggil suruh angkat dia ketandas...padahal dah elok2 pakai pampers!




makcik silang kaki pulak buat kami 1 ward gementar hari ini bila dia tiba tiba hypoglycemia(kurang gula dalam darah)!
bacaan dextrostick cuma 1.4!....
kalut semua orang sebab dia tetiba leh hypo....
lepas dah kasi dextrose(air gula) pon still hypoglycemic!
nak kasi lebey2 takut terhyper pulak....
dan memang hyper pon lepas kitaorang suruh dia makan bihun!



korang perasan tak sesetengah nurses yang tua tua garang bila kat hospital....
dulu dulu aku tak paham gak kenapa mereka mesti garang...tapi bila dah merasa sendiri bidang ini....aku paham kenapa....
tapi aku sangat sangat berharap aku bukan ketahap itu!
aku tetap berusaha untuk menjadi nurses yang lemah lembut....sopan santun :P
hahaha.....
itu impian aku eh!doakan plez!



p/s : umi aku pernah cakap dia tak percaya aku jadi mici sebab dia kata muka aku garang???


semeseter 1, first posting pict

9 comments:

Hanis MY said...

wow i loikeee this entri... sy shuke mici nurul sebab dia tantek dan baikssss... semoga nurul jd misi yg bagus ye...mcm2 akak dengar citer tentang misi ni tapi takde pengalaman teruk lg stakat ni...

khairunnisa ♥ said...

HAHA. mici.. comel je cte makcik yang hypo tu ^_^ hari tu nisa dah check gula dalam darah.. hoho.. nsb baik selamat ^_^ mana ada muka garang.. uit, terima kasih bawak kasut pi blog nisa.. nanti nisa pijak kasut mici ^_^ wee..

MataHati @ MH said...

jgn garang2.. nanti lagi teruk penyakit pesakit. yg ada heart attack, terus K.O

siapakah nurse dlm gambar itu?
mcm pernah ku lihat tapi dimana yer?

Mr.Eye said...

hurm...
kalau jp garang or ter-emo sikit sy rasa sy paham kot sb 2 org akak sy jp... tapi normally kalau kat hospital or clinic government tu, jp ok jek layanan dorang. yang melampau kdg2 staff nurse (betul ke eja camni)...duduk kat kaunter pon nak garang2.. and kdg2 boleh dikatakan 'krg ajar' kot..so, hopefully cik mici ni xdela jd camtu yek.. ;)

JIJI YU said...

mueheh...mmg mici yang dah klasik tu agak garang..tapi dah keje deorang letih2 kan..tapi aku tak paham.hari tu aku pakai baju pejabat pergi sepital..misi2 punye la layan baek punye..

Ina said...

nurul..tak best la nurse garang..jgn la jadik camtu ek..tapi..yelah..kana banyak sabor..

niesz said...

hari2 mesti jumpe rmai patient kan..ragam lak mcm2..aduh!niesz dgr pun dah pnat..bnyk2 kan bersabar yer..

idea semulajadi said...

along lena x patient tu tpuk along? haha~~

JP Nurul said...

sis hanis : thanks ye...hehe...insyaAllah sy cuba jdi mici yang baik :P




nisa : hehe...glucose in normal range lah ni...bagus2...




MH : hehe...tak..sy tak garang :P

sy taw pernah tengok pict ni kat mn...kat blog ni kan..kan??haha




mr.eye : JP still tak merasa stress giler2 macam staffnurse...hihi...owh sis JP gak eh...
hope jugak sy jenis yang 'cukup ajar'..hehe..:P





jiji yu : ko nampak smart kot pakai bju pejabat...dorang suka kat ko le tew...hehe




ina : saya pun rasa xbest jadi garang..:P





niesz : kadang2 mmg stress tapi kadang ia satu hiburan...hehe




ilam : hampir2 nak lelap tp bila dgr C.I jerit terus tersedar..:P

Wednesday, March 2, 2011

situasi memang boleh merubah sesuatu..usaha utk elakkan!

Assalamualaikum~~



aku tak suka shift pagi sebab pagi pagi kena ikut doctor round then kena buat dressing bagai...7jam aku kerja setengah jam je aku duduk....lain lain waktu kena habiskan masa dengan bergerak sana sini menyiapkan segala procedure...


hari ini perasaan agak stress dengan keadaan patient yang segala macam perangai....
mula mula dah kalut dengan patient yang ada PSY(psiko)....terjerit terlalak setiap masa sampai aku dah tak tahu nak bagitahu perasaan bengang aku!
nak kasi ubat dia main tepis tepis....last sekali masa dia duk terlalak aku main sumbat je ubat kemulut dia! diam terus...
iye memang aku agak berkasar tapi selepas penat berlembut...
tahan ke korang bila dengar orang terjerit jerit tak tentu pasal....
aku dah penat pujuk suruh tidur dia pejam mata sebelah...aku tepuk tepuk dodoikan dia, dia tepuk tepuk dodoikan aku balik.....haduss!



sorang patient lagi pulak tak boleh nampak nurses...sikit sikit panggil suruh angkat dia ketandas...padahal dah elok2 pakai pampers!




makcik silang kaki pulak buat kami 1 ward gementar hari ini bila dia tiba tiba hypoglycemia(kurang gula dalam darah)!
bacaan dextrostick cuma 1.4!....
kalut semua orang sebab dia tetiba leh hypo....
lepas dah kasi dextrose(air gula) pon still hypoglycemic!
nak kasi lebey2 takut terhyper pulak....
dan memang hyper pon lepas kitaorang suruh dia makan bihun!



korang perasan tak sesetengah nurses yang tua tua garang bila kat hospital....
dulu dulu aku tak paham gak kenapa mereka mesti garang...tapi bila dah merasa sendiri bidang ini....aku paham kenapa....
tapi aku sangat sangat berharap aku bukan ketahap itu!
aku tetap berusaha untuk menjadi nurses yang lemah lembut....sopan santun :P
hahaha.....
itu impian aku eh!doakan plez!



p/s : umi aku pernah cakap dia tak percaya aku jadi mici sebab dia kata muka aku garang???


semeseter 1, first posting pict

9 comments:

Hanis MY said...

wow i loikeee this entri... sy shuke mici nurul sebab dia tantek dan baikssss... semoga nurul jd misi yg bagus ye...mcm2 akak dengar citer tentang misi ni tapi takde pengalaman teruk lg stakat ni...

khairunnisa ♥ said...

HAHA. mici.. comel je cte makcik yang hypo tu ^_^ hari tu nisa dah check gula dalam darah.. hoho.. nsb baik selamat ^_^ mana ada muka garang.. uit, terima kasih bawak kasut pi blog nisa.. nanti nisa pijak kasut mici ^_^ wee..

MataHati @ MH said...

jgn garang2.. nanti lagi teruk penyakit pesakit. yg ada heart attack, terus K.O

siapakah nurse dlm gambar itu?
mcm pernah ku lihat tapi dimana yer?

Mr.Eye said...

hurm...
kalau jp garang or ter-emo sikit sy rasa sy paham kot sb 2 org akak sy jp... tapi normally kalau kat hospital or clinic government tu, jp ok jek layanan dorang. yang melampau kdg2 staff nurse (betul ke eja camni)...duduk kat kaunter pon nak garang2.. and kdg2 boleh dikatakan 'krg ajar' kot..so, hopefully cik mici ni xdela jd camtu yek.. ;)

JIJI YU said...

mueheh...mmg mici yang dah klasik tu agak garang..tapi dah keje deorang letih2 kan..tapi aku tak paham.hari tu aku pakai baju pejabat pergi sepital..misi2 punye la layan baek punye..

Ina said...

nurul..tak best la nurse garang..jgn la jadik camtu ek..tapi..yelah..kana banyak sabor..

niesz said...

hari2 mesti jumpe rmai patient kan..ragam lak mcm2..aduh!niesz dgr pun dah pnat..bnyk2 kan bersabar yer..

idea semulajadi said...

along lena x patient tu tpuk along? haha~~

JP Nurul said...

sis hanis : thanks ye...hehe...insyaAllah sy cuba jdi mici yang baik :P




nisa : hehe...glucose in normal range lah ni...bagus2...




MH : hehe...tak..sy tak garang :P

sy taw pernah tengok pict ni kat mn...kat blog ni kan..kan??haha




mr.eye : JP still tak merasa stress giler2 macam staffnurse...hihi...owh sis JP gak eh...
hope jugak sy jenis yang 'cukup ajar'..hehe..:P





jiji yu : ko nampak smart kot pakai bju pejabat...dorang suka kat ko le tew...hehe




ina : saya pun rasa xbest jadi garang..:P





niesz : kadang2 mmg stress tapi kadang ia satu hiburan...hehe




ilam : hampir2 nak lelap tp bila dgr C.I jerit terus tersedar..:P