Wednesday, March 16, 2011

last office

Assalamualaikum~~



kepenatan sehingga aku tak berapa sempat megupdate mahupun BW......
walaupun tempoh masa untuk buat management dah habis minggu lepas...tapi tetap kepenatan melayan karenah adik adik junior yang masih kaku untuk bertugas di ward....



owh...minggu ni aku bertugas bersama seorang junior lelaki yang lemah lembut...rajin orangnye...so,sedikit terubat dengan adik seorang ini~~



sejak aku mula bertugas diward lelaki untuk 3 hari ini...setiap hari mesti ada pesakit yang meninggal dunia...aku tak buat apa apa ek!memang dah ajal mereka sendiri.....jangan nak tuduh aku tak care patient elok elok...huhu



so, untuk kami yang bertugas semasa kematian pesakit perlu melakukan 1 procedure iaitu LO(last office)
ramai relative pesakit yang paham kami akan memandikan mayat itu...bukan!
kami cuma membersihkan mayat itu kemudian membungkus(eh,betul ke ayat ni)
macam mengkafankan mayat ini...tapi tidaklah sempurna seperti yang akan dikafankan seperti nak dihantar ke liang lahad....



bercakap tentang menguruskan LO ini...
aku pertama kali menghadapi situasi ini semasa berada di semester ke-2....
perasaan memang tok sah cakap....semua ada!
sedih bila tengok relative patient menangis, berpelukan sesama mereka....ada satu perasaan yang kita rasa adakah kita dah bagi care yang baik untuk arwah....
takut yang penting!aku jenis yang suka berimaginasi makanya sentiasa terbayang mata si mati terbukak tetiba semasa aku membuat procedure LO ini!



dan sekarang bila sudah berada di tahun akhir ini...situasi seperti ini boleh aku terima sedikit demi sedikit...tapi tang mata tetiba terbukak tu serious! sampai sekarang aku tak boleh nak buang imaginasi itu...hmm..



perasaan keinsafan memang sentiasa ada bila menjadi nurses ini....
melihatkan cara kematian mahupun penerimaan kematian oleh keluarga sedikit sebanyak mengajar kita untuk berbalik melihat perbezaan agama....
bagaimana?

islam...dalam satu hari bila BP(blood pressure) drop....dia hanya on and off dalam 1 hari sahaja..paling commonlah!

india/cina/kristian....BP drop on and off mengambil masa berhari hari....macam susah giler dorang nak ditarik nyawanya....





'bila malaikat maut datang menjemput....terputuslah amalan anak Adam...
kecuali...
ilmu bermanfaat....sedekah jariah serta doa anak yang soleh"
ingatkah anda akan ayat ini????

5 comments:

Ina said...

ooo..macam tu ye cik nurul... masa arwah mak dan mak mertua meninggal saya berpeluang mandikan mereka, takut jugak la.. sebab macam ilmu tak cukup je

JIJI YU said...

insyaALLAH aku senirik akan mandikan jenazah orang tua aku..
tang mate terbukak tu..eheh..aku rase aku pon terukujat jgk gamaknye

abu muaz said...

t.kasih atas info dan ingatan ini... memang ada beza ya antara muslim dan bukan muslim .

Nurul Afifah said...

mcm2 gak nurse kena buat kan..pengalaman akak ni mmg berharga habis la..bkn senag nak dpt..

ape kata akk wat entry tntg time2 sedih cmni..sbb sye ada tag akk dlm contest inilah kisah sedihku..

http://afifahaddnan.blogspot.com/2011/03/inilah-kisah-sedihku.html

niesz said...

niesz pernah jg mak kat hosippital, then mlm tu ade org meninggl dekat ngn katil mak, trus tak jadi tido hospital, suh akak gnti kan..heee...

Wednesday, March 16, 2011

last office

Assalamualaikum~~



kepenatan sehingga aku tak berapa sempat megupdate mahupun BW......
walaupun tempoh masa untuk buat management dah habis minggu lepas...tapi tetap kepenatan melayan karenah adik adik junior yang masih kaku untuk bertugas di ward....



owh...minggu ni aku bertugas bersama seorang junior lelaki yang lemah lembut...rajin orangnye...so,sedikit terubat dengan adik seorang ini~~



sejak aku mula bertugas diward lelaki untuk 3 hari ini...setiap hari mesti ada pesakit yang meninggal dunia...aku tak buat apa apa ek!memang dah ajal mereka sendiri.....jangan nak tuduh aku tak care patient elok elok...huhu



so, untuk kami yang bertugas semasa kematian pesakit perlu melakukan 1 procedure iaitu LO(last office)
ramai relative pesakit yang paham kami akan memandikan mayat itu...bukan!
kami cuma membersihkan mayat itu kemudian membungkus(eh,betul ke ayat ni)
macam mengkafankan mayat ini...tapi tidaklah sempurna seperti yang akan dikafankan seperti nak dihantar ke liang lahad....



bercakap tentang menguruskan LO ini...
aku pertama kali menghadapi situasi ini semasa berada di semester ke-2....
perasaan memang tok sah cakap....semua ada!
sedih bila tengok relative patient menangis, berpelukan sesama mereka....ada satu perasaan yang kita rasa adakah kita dah bagi care yang baik untuk arwah....
takut yang penting!aku jenis yang suka berimaginasi makanya sentiasa terbayang mata si mati terbukak tetiba semasa aku membuat procedure LO ini!



dan sekarang bila sudah berada di tahun akhir ini...situasi seperti ini boleh aku terima sedikit demi sedikit...tapi tang mata tetiba terbukak tu serious! sampai sekarang aku tak boleh nak buang imaginasi itu...hmm..



perasaan keinsafan memang sentiasa ada bila menjadi nurses ini....
melihatkan cara kematian mahupun penerimaan kematian oleh keluarga sedikit sebanyak mengajar kita untuk berbalik melihat perbezaan agama....
bagaimana?

islam...dalam satu hari bila BP(blood pressure) drop....dia hanya on and off dalam 1 hari sahaja..paling commonlah!

india/cina/kristian....BP drop on and off mengambil masa berhari hari....macam susah giler dorang nak ditarik nyawanya....





'bila malaikat maut datang menjemput....terputuslah amalan anak Adam...
kecuali...
ilmu bermanfaat....sedekah jariah serta doa anak yang soleh"
ingatkah anda akan ayat ini????

5 comments:

Ina said...

ooo..macam tu ye cik nurul... masa arwah mak dan mak mertua meninggal saya berpeluang mandikan mereka, takut jugak la.. sebab macam ilmu tak cukup je

JIJI YU said...

insyaALLAH aku senirik akan mandikan jenazah orang tua aku..
tang mate terbukak tu..eheh..aku rase aku pon terukujat jgk gamaknye

abu muaz said...

t.kasih atas info dan ingatan ini... memang ada beza ya antara muslim dan bukan muslim .

Nurul Afifah said...

mcm2 gak nurse kena buat kan..pengalaman akak ni mmg berharga habis la..bkn senag nak dpt..

ape kata akk wat entry tntg time2 sedih cmni..sbb sye ada tag akk dlm contest inilah kisah sedihku..

http://afifahaddnan.blogspot.com/2011/03/inilah-kisah-sedihku.html

niesz said...

niesz pernah jg mak kat hosippital, then mlm tu ade org meninggl dekat ngn katil mak, trus tak jadi tido hospital, suh akak gnti kan..heee...