Saturday, April 9, 2011

home visit

Assalamualaikum ^_^




ini cerita semalam. sepatutnya di update semalam tapi sebab x berkesempatan maka aku update hari ni je :)
sebelum ni rasa macam pernah syer yang setiap hari jumaat klinik ibu dan anak akan adakan home visit ataupun talk health education. jumaat lepas aku dah kasi talk dekat sekolah menengah jadi minggu nih buat home visit lah.







home visit nih ialah lawatan kerumah sama ada postnatal(ibu lepas bersalin) ataupun antenatal(masa mengandung) ada jugak di buat lawatan atas keadaan baby yang tidak sempurna(cacat).semalam kami pilih untuk ke rumah patient yang postnatal. sebelum kami gerak ke rumah pesakit kami perlu check peralatan yang perlu dibawa. so barang2 yang perlu dibawa kami isi didalam beg seperti yang tersangkut dibahu aku dalam pict diatas :)



kami hanya buat home visit ke 3 buah rumah shj. so, divide ah 3 org student sebuah rumah. untuk group pertama kami ke rumah pegawai ape entah.agak terasa tidak dialu-alukan sebenarnya di rumah pertama ini sebab tekan loceng dekat 10 kali pun tak dibukaknya pintu :(
c.i mintak aku masuk dalam pagar rumah then cuba ketuk pintu. barulah tuan rumah bukak pintu. kami dengan muka tebalnya masuk untuk langsaikan kerja dan tanggungjawab. tuan rumah kasi alasan yang dorang tak sedar kami datang. tapi aku dan kawan2 dpt rasa tuan rumah xikhlas kasi kami masuk.abaikan!aku anggap ini sebagai 1 dugaan dalam pembelajaran untuk menjadi staffnurse shj.semasa lawatan kerumah ini kami perlu check head to toe ibu dan head to toe baby.tengok kalau2 baby jaundice atau tidak.luka ibu dah okay ke belum dan sebagainyalah.




rumah kedua agak okay layanannya.kali ni kerumah seorang peguam pulak. patient no problem cuma masa mula mula sampai kami di sambut oleh seekor anjing besar!nasib tuan rumah keluar cepat kalau tak memang kami terus cabut dan tak nak jejak dah kerumah itu.dan seterusnya kami kerumah yang ke-3. rumah agak kecik tapi xpe layanan tuan rumah okay.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

dan semalam jugak adalah hari last kami di klinik kesihatan semenyih.adalah buat jamuan kek sikit. saje2 kasi penghargaan pada staff yang banyak membantu dalam pembelajaran kami.






maka akan rindulah kami dengan suasana disini sebab tak sure ada kesempatan lagi ke tidak untuk menjejakkan kaki disini T_T






p/s : home visit lebih seronok kalau diadakan di kawasan kampung atau ke kawasan rumah orang asli. kehadiran kami lebih dihargai di situ.orang kampung atau orang asli lebih tahu macam mana untuk menghargai tetamu.

6 comments:

Anisa Hang Tuah said...

comel comel nurse nii
:)

EL MARIACHI said...

ye comel comel belaka...

khairunnisa ♥ said...

ye mici, lain tempat dan lain orang.. lain lah sambutannya.. nisa pun tukar tukar department boleh rasa suasana yang berlainan dan apatah lagi bila bekerja nanti. amik masa nak adapt semua tu :')

tapi mici kerja dulu than nisa.. wee :) mici, take care *hug*

niesz said...

wah, niesz mesti dah kumpul bnyk experience ni..hehe..

padlie said...

apa la nak belagak ngan mici.. time dia sakit kat spital nanti, mici gak yg tolong..

Entry terbaru padlie: Jalan-jalan ke Pusat Sains Negara

MataHati @ MH said...

apesal ekk selalu jer meremang bulu roma bila tgk nurse beruniform.. terus terbayang jarum suntikan

Saturday, April 9, 2011

home visit

Assalamualaikum ^_^




ini cerita semalam. sepatutnya di update semalam tapi sebab x berkesempatan maka aku update hari ni je :)
sebelum ni rasa macam pernah syer yang setiap hari jumaat klinik ibu dan anak akan adakan home visit ataupun talk health education. jumaat lepas aku dah kasi talk dekat sekolah menengah jadi minggu nih buat home visit lah.







home visit nih ialah lawatan kerumah sama ada postnatal(ibu lepas bersalin) ataupun antenatal(masa mengandung) ada jugak di buat lawatan atas keadaan baby yang tidak sempurna(cacat).semalam kami pilih untuk ke rumah patient yang postnatal. sebelum kami gerak ke rumah pesakit kami perlu check peralatan yang perlu dibawa. so barang2 yang perlu dibawa kami isi didalam beg seperti yang tersangkut dibahu aku dalam pict diatas :)



kami hanya buat home visit ke 3 buah rumah shj. so, divide ah 3 org student sebuah rumah. untuk group pertama kami ke rumah pegawai ape entah.agak terasa tidak dialu-alukan sebenarnya di rumah pertama ini sebab tekan loceng dekat 10 kali pun tak dibukaknya pintu :(
c.i mintak aku masuk dalam pagar rumah then cuba ketuk pintu. barulah tuan rumah bukak pintu. kami dengan muka tebalnya masuk untuk langsaikan kerja dan tanggungjawab. tuan rumah kasi alasan yang dorang tak sedar kami datang. tapi aku dan kawan2 dpt rasa tuan rumah xikhlas kasi kami masuk.abaikan!aku anggap ini sebagai 1 dugaan dalam pembelajaran untuk menjadi staffnurse shj.semasa lawatan kerumah ini kami perlu check head to toe ibu dan head to toe baby.tengok kalau2 baby jaundice atau tidak.luka ibu dah okay ke belum dan sebagainyalah.




rumah kedua agak okay layanannya.kali ni kerumah seorang peguam pulak. patient no problem cuma masa mula mula sampai kami di sambut oleh seekor anjing besar!nasib tuan rumah keluar cepat kalau tak memang kami terus cabut dan tak nak jejak dah kerumah itu.dan seterusnya kami kerumah yang ke-3. rumah agak kecik tapi xpe layanan tuan rumah okay.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

dan semalam jugak adalah hari last kami di klinik kesihatan semenyih.adalah buat jamuan kek sikit. saje2 kasi penghargaan pada staff yang banyak membantu dalam pembelajaran kami.






maka akan rindulah kami dengan suasana disini sebab tak sure ada kesempatan lagi ke tidak untuk menjejakkan kaki disini T_T






p/s : home visit lebih seronok kalau diadakan di kawasan kampung atau ke kawasan rumah orang asli. kehadiran kami lebih dihargai di situ.orang kampung atau orang asli lebih tahu macam mana untuk menghargai tetamu.

6 comments:

Anisa Hang Tuah said...

comel comel nurse nii
:)

EL MARIACHI said...

ye comel comel belaka...

khairunnisa ♥ said...

ye mici, lain tempat dan lain orang.. lain lah sambutannya.. nisa pun tukar tukar department boleh rasa suasana yang berlainan dan apatah lagi bila bekerja nanti. amik masa nak adapt semua tu :')

tapi mici kerja dulu than nisa.. wee :) mici, take care *hug*

niesz said...

wah, niesz mesti dah kumpul bnyk experience ni..hehe..

padlie said...

apa la nak belagak ngan mici.. time dia sakit kat spital nanti, mici gak yg tolong..

Entry terbaru padlie: Jalan-jalan ke Pusat Sains Negara

MataHati @ MH said...

apesal ekk selalu jer meremang bulu roma bila tgk nurse beruniform.. terus terbayang jarum suntikan