Thursday, April 7, 2011

mereka bertanya,aku cuba menjawab : vaksin HPV

Assalamualaikum~~


okay luangkan masa bersama blog sebentar. esok dah last day praktikal kat kk semenyih. sangat bahagia! cuma bahagia diragut semula pagi tadi bila tetiba dengar cite yang minggu depan ada osce 10 stesen dalam 1 hari! mau tachycardia aku dengar berita nih pagi pagi buata tadi. 1 stesen 1 hari pun dah dapat parkinson tahap kronik inikan pulak 10 stesen 1 hari. maunya pitam depan stesen.



abaikan pasal osce. okay semalam aku upkan entry pasal pemberian vaksin HPV. ada feedback dari rakan rakan blogger yang tny psl vaksin ni utk diri dorang. aku bukan lah reti sangat psl benda nih. tapi aku cuba jawab setakat mana yang aku tahu okay :)



vaksin HPV ni memang dikhaskan kepada anak anak gadis dalam lingkungan 13-14thn atau gadis yang masih belum terdedah dengan hubungan seks. kerajaan focuskan kepada yang berumur 13-14 thn disebabkan tempoh tindak balas vaksin itu sendiri didalam tubuh si penerima.secara umum vaksin ini hanya akan bertindak selepas 7 tahun didalam tubuh si penerima. so, bajet bajet si penerima yang berusia 13-14 tahun ni akan berkahwin pada usia 20-21 tahun. maka vaksin ini akan memberi kesan yang positiflah kepada si penerima.



kalau si penerima berkahwin lebih awal dari jangkaan 'mungkinlah' vaksin ini tidak ada kesan padanya. vaksin ini bagus pada mereka yang belum terdedah kepada hubungan seks. bagi mereka yang dah berusia 23 atau plus plus usianya dan masih dara, tak ada masalah untuk ambik vaksin ni tapi make sure anda mesti kawin selepas 7 tahunlah lah. kalau tak vaksin ni tak ada apa2 kesan lah pada diri anda. rugi duit je sebab bagi mereka yang dah lebih umur 13-14 tahun untuk dapatkan vaksin ini perlu rm400+ untuk dos pertama dan kedua. bagi dos ketiga percuma. ada sesetengah hospital memang ada sediakan vaksin ini.



bagi mereka yang dah berkahwin. vaksin ini dah tak berapa sesuai untuk anda. tapi untuk check atau langkah yang boleh dicegah sekarang ni ialah buat ujian pap smear. yang masih dara tidak dibenarkan ye. kang tak pasal pasal free je pecah dara kamu tu kang.



untuk tahu dengan lebih detail sila google atau sila baca di sini dan di sini ^_^
kalau ada tersalah maklumat sila betulkan ye, aku pun budak baru belajar, salah silap mintak jangan tegur dengan cara kurang ajar :)

7 comments:

JIJI YU said...

aku nak cari pasal pa smear

nub said...

err..laki takdak eyh.. hhahahaha

abu muaz said...

yang penting amalkan hidup sihat ... amal ikut kehendak agama.

alexa yussida said...

bagus nau jiji tuh nak tahu sal pap smear..kekeke :)

nurul!wah smpai 10 stesen..jgn pitam ye syg..hehe tc ok!

khairunnisa ♥ said...

rasa nak buat mamogram and pap smear ^_^ pernah dengar staf sembang diorang check.. ^__^

kalau amik kat luar memang mahal sehh..

like this entri! :)

Ina said...

thanks cik mici...for this info

JP Nurul said...

jiji yu : owh sila cari...



nub : amboi! tapi klu nak chek kasi je...ni kes special pny...haha



AM : yup..betul..




alexa : haha..kita tgok ah nnt pitam ke idak..





nisa : pap smear utk yg lepas kawen je...pap smear skt sket kot...




ina : welcome

Thursday, April 7, 2011

mereka bertanya,aku cuba menjawab : vaksin HPV

Assalamualaikum~~


okay luangkan masa bersama blog sebentar. esok dah last day praktikal kat kk semenyih. sangat bahagia! cuma bahagia diragut semula pagi tadi bila tetiba dengar cite yang minggu depan ada osce 10 stesen dalam 1 hari! mau tachycardia aku dengar berita nih pagi pagi buata tadi. 1 stesen 1 hari pun dah dapat parkinson tahap kronik inikan pulak 10 stesen 1 hari. maunya pitam depan stesen.



abaikan pasal osce. okay semalam aku upkan entry pasal pemberian vaksin HPV. ada feedback dari rakan rakan blogger yang tny psl vaksin ni utk diri dorang. aku bukan lah reti sangat psl benda nih. tapi aku cuba jawab setakat mana yang aku tahu okay :)



vaksin HPV ni memang dikhaskan kepada anak anak gadis dalam lingkungan 13-14thn atau gadis yang masih belum terdedah dengan hubungan seks. kerajaan focuskan kepada yang berumur 13-14 thn disebabkan tempoh tindak balas vaksin itu sendiri didalam tubuh si penerima.secara umum vaksin ini hanya akan bertindak selepas 7 tahun didalam tubuh si penerima. so, bajet bajet si penerima yang berusia 13-14 tahun ni akan berkahwin pada usia 20-21 tahun. maka vaksin ini akan memberi kesan yang positiflah kepada si penerima.



kalau si penerima berkahwin lebih awal dari jangkaan 'mungkinlah' vaksin ini tidak ada kesan padanya. vaksin ini bagus pada mereka yang belum terdedah kepada hubungan seks. bagi mereka yang dah berusia 23 atau plus plus usianya dan masih dara, tak ada masalah untuk ambik vaksin ni tapi make sure anda mesti kawin selepas 7 tahunlah lah. kalau tak vaksin ni tak ada apa2 kesan lah pada diri anda. rugi duit je sebab bagi mereka yang dah lebih umur 13-14 tahun untuk dapatkan vaksin ini perlu rm400+ untuk dos pertama dan kedua. bagi dos ketiga percuma. ada sesetengah hospital memang ada sediakan vaksin ini.



bagi mereka yang dah berkahwin. vaksin ini dah tak berapa sesuai untuk anda. tapi untuk check atau langkah yang boleh dicegah sekarang ni ialah buat ujian pap smear. yang masih dara tidak dibenarkan ye. kang tak pasal pasal free je pecah dara kamu tu kang.



untuk tahu dengan lebih detail sila google atau sila baca di sini dan di sini ^_^
kalau ada tersalah maklumat sila betulkan ye, aku pun budak baru belajar, salah silap mintak jangan tegur dengan cara kurang ajar :)

7 comments:

JIJI YU said...

aku nak cari pasal pa smear

nub said...

err..laki takdak eyh.. hhahahaha

abu muaz said...

yang penting amalkan hidup sihat ... amal ikut kehendak agama.

alexa yussida said...

bagus nau jiji tuh nak tahu sal pap smear..kekeke :)

nurul!wah smpai 10 stesen..jgn pitam ye syg..hehe tc ok!

khairunnisa ♥ said...

rasa nak buat mamogram and pap smear ^_^ pernah dengar staf sembang diorang check.. ^__^

kalau amik kat luar memang mahal sehh..

like this entri! :)

Ina said...

thanks cik mici...for this info

JP Nurul said...

jiji yu : owh sila cari...



nub : amboi! tapi klu nak chek kasi je...ni kes special pny...haha



AM : yup..betul..




alexa : haha..kita tgok ah nnt pitam ke idak..





nisa : pap smear utk yg lepas kawen je...pap smear skt sket kot...




ina : welcome